Indiáni v Kolumbii si svítí lampou, která vyrábí energii ze slané vody

24. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Lampa WaterLight. (Zdroj: Reprofoto YT WaterLight)

Jedni z milionu lidí, kteří na světě nemají přístup k elektrické síti jsou Goarchiové, indiánský kmen, žijící na severním pobřeží Kolumbie. Tento problém se pokusil vyřešit Kolumbijec Miguel Mojica, který žije ve španělské Valencii. Vymyslel lampu, která vyrábí energii pro světlo ze slané vody prostřednictvím elektrolýzy. Informoval o tom španělský server 20 minutos.

Lampa dokáže vyrobit z půl litru slané vody energii pro světlo na 45 dní. Je také šetrná k životnímu prostředí, protože je vyrobena z recyklovatelných materiálů. WaterLight(Vodní světlo pozn. red.) má obal ze dřeva a rukojeť je z textilie vyrobené podle tradičních vzorů Goarichů.

Díky lampě budou moci místní domorodci pokračovat ve svých činnostech i po setmění. V této komunitě matky učí své děti doma, a takto je budou moci vyučovat i večer. Rybáři budou moci lovit v noci a řemeslníci budou mít více času denně na dokončení zakázek,” uvedl konstruktér Miguel pro 20 minutos.

Samozřejmě se nezapomnělo ani na chytrou elektroniku a na lampě nechybí USB vstup. Můžete si tak nabít například mobilní telefon. Zatím jsme vyrobili 30 lamp pro tři desítky rodin, to byl náš cíl v první fázi,” popsal pro server autor s tím, že aktuálně analyzují, v jak velkém množství budou produkt pro lidi v oblastech bez elektřiny vyrábět. Uvažuje se také o tom, že by slaná voda mohla být nahrazená obyčejnou nebo v krajním případě i močí.

Zprávy - další články

Doporučujeme