Indové vyvinuli antikoncepční injekci pro muže! Účinek trvá roky

5. prosince 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Na indický trh by se už za půl roku měla dostat antikoncepce pro muže v podobě jediné injekce, jejíž účinky vydrží až 13 let. Vyvinula ji jedna indická laboratoř, která ujišťuje, že látka nemá žádné vedlejší účinky. Antikoncepce funguje na základě kontrolovaného znehybnění spermií, které lze v případě potřeby zase "oživit", napsal francouzský server 20minutes.fr.

Muž dostane dávku jednoho polymeru, který existuje už od 70. let a který vědci dlouho používají při pokusech o vytvoření antikoncepce pro muže.

“Indové jsou hodně napřed, na tomto projektu pracují už dlouho. V takto lidnaté zemi je vyvinutí účinné antikoncepce, kterou by muži vzali na milost, opravdovou demografickou výzvou,” prohlásil androlog a specialista na přípravky proti početí Sylvain Mimoun.

Injekce je aplikována do chámovodu v lokální anestezii, pacient se tak nemusí bát bolesti.

Indové podle 20minutes.fr patrně předstihnou Američany, kteří o antikoncepci pro muže na podobném principu také usilují, ale s jejím vývojem ještě nejsou hotoví.

V uplynulých letech vědci testovali různé antikoncepční pilulky pro muže. Do výroby se ale nedostaly, protože měly mnoho vedlejších účinků. Podle Mimouna je pravděpodobné, že i zmíněná injekce nějaké vedlejší účinky mít bude, jen se na ně dosud nepřišlo.

Zprávy - další články

Doporučujeme