Jak se zbavit stresu? Hlaďte kočky nebo psy, radí vědci

31. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Možností, jak se co nejrychleji zbavit stresu, je hodně. Na každého funguje něco jiného a jistě každý nejlépe ví, co pomáhá právě jemu. Existuje však jeden způsob, který platí skoro na všechny. A tím je podle vědců hlazení psů nebo koček.

Spolubydlení s domácím mazlíčkem má podle vědců bezpočet výhod. Někteří dokonce radí, abychom si zvířata brali i do postele, protože se nám tak prý bude lépe spát. Abychom však mohli čerpat výhody jejich přítomnosti, stačí je už pouze pohladit.

Tým vědců z Washingtonské státní univerzity zjistil, že již po deseti minutách hlazení dochází k výrazné redukci stresového hormonu kortizolu v těle. Výsledky studie byly publikovány v odborném časopise AERA Open.

249 studentů rozdělili vědci do čtyř skupin. První strávila deset minut mazlením se a hraním si se psy a kočkami. Drhá skupina si prohlížela jiné lidi, jak se mazlí se zvířaty, zatímco čekala, až na ni přijde řada. Třetí skupina sledovala prezentaci s obrázky zvířat ze studie a čtvrtá skupina čekala deset minut bez telefonů či knih na interakci se zvířaty, kterou jim vědci slíbili.

Výzkumný tým zjišťoval, jakou mají všichni dobrovolníci hladinu kortizolu, a zda tuto hladinu zvířata nějak ovlivňují. A přišel na to, že bez pochyby ano. Studenti, kteří skutečně dostali možnost se se zvířaty mazlit, hladit je a hrát si s nimi, byli po interakci s nimi prokazatelně méně ve stresu. Hladina jejich kortizolu významně klesla a vědci tak došli k závěru, že spolehlivým lékem, jak se rychle zrelaxovat, je čtvrthodinka poctivého hlazení.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme