Jakub Kulhánek: Stažení vojáků z Afghánistánu je chyba. Poškodí to vnímání západu jako celku

1. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek. (Foto: Frekvence 1)

Situace v Afghánistánu otřásla celým světem. Narychlo musela v Kábulu, který se dostal pod nadvládu Talibánu, začít evakuace všech afghánských příslušníků a jejich rodin, kteří se nějakým způsobem podíleli na pomoci Česku během války. K situaci a jaké další kroky se budou muset podniknout Frekvenci 1 prozradil v rozhovoru ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Podle ministra se České republice (ČR) povedl veliký zázrak. Podařilo se nám evakuovat 170 afghánských spolupracovníků s rodinami. “My jsme v několika málo dnech dokázali zorganizovat tři lety vládních speciálů. Za což patří obrovský dík Armádě České republiky, ale i řadě našich diplomatů, kteří se na realizaci podíleli a my jsme dokázali za tu krátkou dobu dostat všechny české občany a Afghánce určené k evakuaci zpátky do bezpečí,” řekl. Původně se počítalo s tím, že pád Kábulu nastane v řádech několika měsíců. “Ta informace se ze dne na den změnila na týdny a následně jsme byli konfrontováni tím, že Tálibán se začal objevovat v ulicích. Chci jen říci, že to nečekal nikdo. Nečekali to tajné služby, naši spojenci, vlády a o tom svědčí i ta rychlost evakuace. Na rozdíl od některých jiných spojenců, my jsme dostali všechny naše Afghánce a Čechy v několika málo dnech domů,” doplnil.

Všichni před příletem do ČR prošli pečlivým bezpečnostním screeningem. “Na začátku jsme určili tři kategorie, které mají být evakuovány. Tedy všechny armádní tlumočníky, kteří byli určeni k evakuaci i s rodinami. Druhou kategorií byli Afghánci, kteří pracovali pro Českou ambasádu a jejich rodiny, ty jsme všechny dostali zpátky,”  uvedl Kulhánek s tím, že zrovna oni během bojů byli výborným zdrojem informací pro Česko a hrozilo jim teď velké nebezpečí. “Třetí kategorií byli Afghánci s vazbou na ČR, o kterých jsme samozřejmě věděli, to byli například držitelé trvalého pobytu nebo ti, co měli dvojité občanství,” dodal.

Kulhánek souhlasí s výrokem prezidenta Miloše Zemana. “Ztotožňuji se s tím, co řekl na Summitu NATO v Bruselu, že stažení vojáků z Afghánistánu je chyba. On ,myslím, použil ten výraz velká chyba. To si musíme přiznat a musíme si přestat lhát. Nestáhly se jen Spojené státy, ty nesly velkou část břemene angažovanosti. Ať už co se týče financí, lidských životů amerických vojáků, ale v Afghánistánu jsme byli společně s USA a samozřejmě to poškodí vnímání západu jako celku,” uvedl.

Česku podle ministra chybí v zahraniční politice dávka pragmatismu a realismu. “Jinými slovy, i v tom, co teď nastalo v Afghánistánu. Bude potřeba řešit hrozba mezinárodního terorismu, nové nekontrolované migrace, samozřejmě humanitární krize, která tam může nastat. Tak abychom byli tyto všechny výzvy schopni řešit,” popsal. Zatím se nedá říct, jaké vztahy s novým vedením Kábulu bude naše země mít. “Teď probíhá proces ustavování nové vlády. Představitelé Tálibánu mluví o tom, že chtějí budovat nějakou vládu, která bude více inkluzivní. Že by chtěli vtáhnout představitele opozice. Ta realita v zemi trochu vypadá jinak, na to si budeme muset počkat,” dodal Kulhánek.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme