Jan Papež: Podpora je pro agentury mizivá, téměř žádná. Jsou na tom špatně a většina neví, zda činnost vůbec obnoví

26. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Místopředseda asociace českých cestovek Jan Papež. (Foto: archív Frekvence 1)

Cestovní kanceláře (CK), jedno z odvětví, které pandemie výrazně zasáhla. Podpora od státu je podle mluvčího CK Jana Papeže nízká. Například agentury, které zprostředkovávají letenky doteď neviděli ani korunu. Také nikdo zatím netuší, jaké podmínky se nastaví v létě, kdy nastane sezóna zájezdů.

Podle Papeže pomoc od státu pro CK není srovnatelná se zahraničím. “Samozřejmě, každá pomoc je dobrá. Ten limit je v porovnání například s limity, které mají Němci nebo Rakušané nízký. Pro ty velké hráče na trhu je to sice pomoc, ale není to taková pomoc, jako třeba mají srovnatelné kanceláře v zahraničí,” říká mluvčí CK.

Pandemie udělala tvrdý zásah do ekonomiky všech společností organizující zájezdy. “Skončilo cirka 150 cestovních kanceláří. To je dejme tomu desetina, patnáctina na trhu, ale ty další jsou na tom tak, že pokud ta situace bude trvat, tak mohou také skončit a není to dáno tím, že by pracovaly špatně nebo nepracovaly dobře v minulosti. Je to dáno především tím, že od března je ta situace pro CK tak nejistá, že i když vypíšou nějakou destinaci, která je v tuto chvíli otevřená, tak se může stát, že druhý den není,” popisuje aktuální problém Papež.

Podle mluvčího je také velkým problémem, že CK spadají pod správu Ministerstva pro místní rozvoj. “Ministerstvo CK bere od začátku tak, že si pomohou samy nebo, že nás je příliš mnoho a když nás bude o třetinu  nebo polovinu méně, tak se nic nestane,” říká Papež. Podle něj jiné obory získaly mnohem větší podporu. “Dohromady dostaly slíbenou pomoc necelých půl miliardy korun, ale v tuhle chvíli v realitě tu pomoc dostalo jenom řádově několik desítek cestovních kanceláří. Jsou tam i nastavené podmínky tak, že se k té pomoci dostane jen málokdo,” dodává. S Ministrestvem se snaží zástupci CK jednat, ale marně. “Bohužel nikdo nás neposlouchá,” uvádí mluvčí.

Nejhůř jsou na tom agentury, které prodávají letenky. “Ty jsou na tom tak špatně, že většina přemýšlí o tom, že tu činnost už nikdy neobnoví. Ta podpora agenturám je mizívá, téměř žádná. Jsou například agentury, které vůbec nebyly napsané v té podpoře, jako jsou ty, které prodávají letenky, tam se na ně vůbec nemyslí. Nedostanou žádnou korunu, i když třeba mají spoustuzaměstnanců,” říká Papež.

Podporu dostala jediná agentura

Jako jediná dostala podporu agentura Kiwi. “Ta  je registrovaná v zahraničí a dostala opravdu velikánskou, skoro, miliardovou podporu od států, jako záruku za úvěr a my jsme všichni koukali jako diví, jak je možné, že kancelář, která většinu zisku posílá do zahraničí a dělá tam většinu obratu dostala takovou pomoc,” popisuje mluvčí. Způsob jakým jsou kompenzace nastavené je podle Papeže nepřehledný a například pro jednotlivce je dotace tohoto typu téměř nedostupná.

Jak se bude cestovat v létě?

Již delší dobu se v médiích spekuluje o tom, že by se dalo v létě cestovat s tzv. covidovým pasem. “Netušíme, jaké podmínky ten covid pas bude mít. Za druhé se bojíme, že stejně jako u jiných věcí, byrokracie předběhne realitu a že se například nařídí, aby lidé měli covid pas, ačkoli nemají šanci se všichni momentálně naočkovat,” uvádí mluvčí CK. Podle aktuální situace je jasné, že nikdo neví, kdy na něj v v očkování vyjde řada. I tak není podle Papeže jisté, že covid pas bude některým zemím stačit. “Očkování jako takové chrání vás, ale nechrání ostatní, protože vy můžete být klidně nakažliví i když máte očkování, může se tak stát, že některé země nebudou očkování brát jako něco, co je chrání a budou dál trvat na testech” dodává.

Mluvčí nepociťuje, že by CK své zájezdy zdražovaly. “Ceny jsou průměrně stejné jako v minulosti,” říká Papež. Aktuálně se lidé snaží udat své vouchery, které dostali jako náhradu za zrušené loňské zájezdy. “CK a hoteliéři vychází teď lidem vstříc, oproti minulosti. Jsou nízké zálohy a CK dávají garanci, že i ty nízké zálohy budou vráceny v případě, že se ta země neotevře nebo že z nějakého jiného důvodu spojeným s covidem se ta dovolená nedá realizovat, tzn. že tady už nehrozí žádné vouchery a žádná velká ztráta peněz,” říká Papež.

Zprávy - další články

Doporučujeme