Jana Maláčová: Za posledních 30 let nehájil nikdo české zájmy tak razantně, jako Jan Hamáček

26. května 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Helena Šulcová

Ministryně práce Jana Maláčová (Foto: Frekvence 1)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) je přesvědčená, že za posledních 30 let nikdo nehájil české zájmy tak razantně, jako Jan Hamáček (ČSSD). "Často, když vás někdo lživě z něčeho obviní, tak se to složitě vyvrací," uvedla v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

Sociální demokracie v současnosti na české politické scéně zažívá krušné časy. Podle aktuálního volebního průzkumu agentury Data Collect pro Českou televizi by se s pouhými 3,6 procenty hlasů nedostala ani do Sněmovny. A straně podle mnohých nepomáhá ani současná kauza kolem jejího předsedy Jana Hamáčka a jeho plánované cesty do Moskvy.

Podle Maláčové je to ale celé jen o spekulacích a ministr vnitra stranu nijak nepoškozuje. “Já za sebe mohu říci to, co říkám celou dobu. Já za Janem Hamáčkem stojím,” uvedla ve vysílání Frekvence 1 a dodala: “Často, když vás někdo lživě z něčeho obviní, tak se to složitě vyvrací a celá tato kauza je složitá ještě v tom, že spousta informací a argumentů je v utajovaném režimu.” 

Namísto pochybení se stranický předseda podle Maláčové zachoval, jak nejlépe mohl. “Kdybych to měla zjednodušit, nikdo za posledních 30 let nehájil tak razantně české zájmy jako Jan Hamáček, tenkrát v roli ministra vnitra i ministra zahraničí. Myslím, že všichni odborníci se shodnou na tom, že ta česká reakce byla velmi razantní a velmi rychlá. Příští týden proběhne lhůta pro srovnání diplomatů na české a ruské ambasádě a myslím, že všichni jsou přesvědčení o tom, že se Česká republika zachovala jako suverénní stát,” je přesvědčená.

Zvýšení porodnosti

Do pořadu, který byl vysílaný živě, se mohli zapojit i sami posluchači. Ty zajímalo například to, jak ČSSD bojuje s klesající porodností, která může ovlivnit stabilitu důchodového systému, nebo proč se více nepodporují mladé rodiny.

Obě otázky spolu podle ministryně úzce souvisí a vyřešením jednoho problému plánuje otupit i ten druhý. “Všichni říkají, že podporu potřebují zejména pracující rodiny s dětmi. Já s tím naprosto souhlasím. Pán se před tím ptal, proč se nezvyšuje porodnost. Já myslím že to, co nám nejvíce pomůže v příštích letech a desetiletích, bude to, když budou mít rodiny jednodušší život a snadněji se rozhodnou pro to druhé nebo třetí dítě,” odpověděla.

“Proto jsme v těch minulých měsících a letech zejména pomáhali pracujícím rodinám s dětmi. Dám tři příklady. Po dvanácti letech se mi podařilo navýšit rodičovskou, na to už spousta lidí zapomnělo, ale to bylo 1. ledna minulého roku. Po celou dobu koronakrize jsme pomáhali s osmdesátiprocentním ošetřovným, když byly školy a školky zavřené, a teď navyšujeme přídavky na dítě tak, aby na ně dosáhly zejména pracující rodiny s dětmi, které i když se snaží, tak jsou na tom příjmově bídně. A celkově bude nově dostávat přídavky půl milionu pracujících rodin s dětmi,” uvedla.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme