Janov se rok od zřícení mostu ponoří do minuty ticha

13. srpna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Obyvatelé severoitalského Janova si ve středu přesně v 11:36 SELČ minutou ticha připomenou rok, který uběhl od zřícení tamního dálničního mostu. Neštěstí, při němž zahynulo 43 lidí, přístavní město těžce poznamenal a z tragédie se dodnes vzpamatovávají nejen pozůstalí po obětech, ale i stovky lidí, kteří museli kvůli bezpečnosti nuceně opustit své domovy. Ačkoli město se soustředí zejména na stavbu nového mostu, Italům se stálo nedostalo odpovědi na to, kdo za zřícení mostu nese zodpovědnost a zda se mu nedalo předejít.

Podle starosty Janova Marka Bucciho se nyní radnice soustředí na to, aby tragédii přetavilo v šanci změnit město k lepšímu. “Tragédie je něco negativního, ale my jsme se rozhodli, vzít ji jako příležitost, aby Janov po této fázi vypadal lépe,” řekl Bucci agentuře ANSA. Od června tak dohlíží jako zvláštní komisař na stavbu nového mostu, který vzniká podle návrhu slavného architekta a janovského rodáka Renza Piana a který by měl být hotov už příští rok v dubnu.

Už to, že se po dlouhých měsících v létě podařilo téměř dokončit demolici starého mostu, považuje starosta za vítězství, protože trosky nad údolím lidem tragédii stále znovu připomínaly. Před rokem se zřítil asi 200 metrů dlouhý úsek vozovky mezi pilíři a do hloubky 40 metrů spolu s ní spadly tři desítky aut. Pasažéři většinou zahynuli, některé z nich se ale podařilo zachránit, a to včetně řidiče českého kamionu.

Právě desítky pozůstalých po obětech se mají zúčastnit středeční pietní akce, která se v místě někdejšího mostu bude konat. U prvního z nových pilířů odslouží dopoledne janovský arcibiskup Angelo Bagnasco mši, které se zúčastní i prezident Sergio Mattarella, premiér Giuseppe Conte nebo guvernér regionu Ligurie Giovanni Toti. V 11:36 se pak rozezní sirény a město se následně ponoří do minuty ticha.

Někteří lidé, kterým pád mostu poznamenal život, naopak chtějí připomínkové akce záměrně ignorovat. “Já i s rodinou pojedu pryč. Snažím se vést normální život. To trauma nikdy nezmizí, ale musím s ním žít,” citovala agentura APA 29letého Gianluku Ardiniho, který byl jedním z těch, které záchranáři loni dokázali vytáhnout z trosek živé.

Jiní zase touží hlavně po tom dozvědět se, kdo nese za pád mostu vinu. Státní zastupitelství v souvislosti s neštěstím vyšetřuje 20 lidí a někdejšího provozovatele mostu, společnost Autostrade per l’Italia. Zatím však nedospělo k žádnému závěru.

Další otázky se ale vynořily minulý týden poté, co italská média zveřejnila výsledky studie z dílny amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Ten na základě porovnání satelitních snímků došel k závěru, že most se hýbal už v roce 2015, a že několik měsíců před zřícením byla deformace stavby dokonce už poměrně výrazná.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme