Jednání mezi Trumpem a Kimem zkrachovalo, summit skončil bez dohody

28. února 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un nedosáhli na svém druhém summitu ve vietnamské metropoli Hanoji žádné dohody. Oznámil to ve čtvrtek Bílý dům s tím, že jednání by měla v budoucnu pokračovat.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová uvedla, že dvoudenní jednání Kima a Trumpa o denuklearizaci Severní Koreje byla konstruktivní, nevedla ale k dohodě. “V tuto chvíli nebylo dosaženo žádné dohody, týmy obou zemí se však těší na setkání v budoucnu,” konstatovala v prohlášení Sandersová.

Vrcholná schůzka skončila kolem 07:30 SEČ, tedy o něco dříve, než se předpokládalo. Sandersová řekla, že Trumpova čtvrteční tisková konference je přesunuta z 09:50 SEČ na 08:00 SEČ.

V 08:00 SEČ přitom mělo být původně podepsáno společné prohlášení, podpisová ceremonie se ale konat nebude. Stejně tak byl zrušen i plánovaný dnešní společný oběd obou státníků.

Trump a Kim zahájili svá jednání v Hanoji ve středu. Ve čtvrtek spolu mluvili asi půl hodiny mezi čtyřma očima a poté pokračovali v rozhovorech za účasti poradců.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme