Jiřímu vlezli do kamionu migranti, má si odsedět 1,5 roku; jeho manželka trpí rakovinou

3. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Českem hýbe případ řidiče kamionu Jiřího S., který si má ve Francii odsedět rok a půl za mřížemi kvůli pašování lidí. Podle něj o 15 Iráčanech v chladicím boxu neměl ani tušení. To potvrdili ve svých výpovědích i sami migranti. Podle informací televize Nova trpí manželka Jiřího S. rakovinou a je na manželovi závislá. Za muže se před Evropskou komisí postavil i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Jiřího S. zadrželi s kamionem plným migrantů z Iráku již v červenci poté, co lidé do vozu nastoupili v Calais bez vědomí řidiče. Minulý týden francouzský soud odsoudil českého řidiče k jednomu a půl roku za mřížemi. Jiří S. má čas se odvolat do čtvrtka 4. října, potřeboval by k tomu však 10 tisíc eur (v přepočtu asi 258 tisíc Kč, pozn. red.) na zaplacení právníků.

Situace muže je o to složitější, že podle televize Nova jeho manželka trpí rakovinou a on je jediným živitelem rodiny. Příbuzní jsou proto na něm existenčně závislí a rodina původem z Kladna, která nyní kvůli práci Jiřího žije ve Španělsku, nemá peněz nazbyt.

Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) soud nebral v potaz, že zámek na přívěsu Jiřího byl poškozený a že i samotní Iráčané potvrdili, že o nich nevěděl.

“Policie na účtech nenašla žádné podivné transakce a v jeho telefonu ani ve výpisech hovorů neobjevili žádné domlouvání. Francoužští policisté ale i přes toto všechno považují pana S. za součást organizované mafie a tohoto jinak zcela bezúhonného občana, který s kamionem jezdí už 15 let, odsoudili za pašeráctví,” uvedl Zdechovský na svém Facebooku.

“Trvám na tom, že má být pan S. okamžitě propuštěn,” napsal Zdechovský a zveřejnil záznam ze svého vystoupení před Evropskou komisí, kde k případu hovoří. “Toto je právní stát? Toto je Evropská unie, za kterou mám bojovat a kterou mám vysvětlovat lidem?” ptal se ve Štrasburku.

Zastal jsem se českého řidiče kamionu

Včera jsem se v Evropském parlamentu zastal českého řidiče kamionu Jiřího Sagana, kterému do chladícího návěsu vlezlo 15 Iráčanů. Pan Sagan byl v Calais zadržen francouzskou policií a minulý týden odsouzen k 18 měsícům vězení. Nikoho nezajímalo, že byl poškozený zámek od jeho návěsu, že sami migranti potvrdili, že mu tam vlezli bez jeho vědomí a že pan Sagan dělal pravidelně předepsané kontroly. Policie na účtech nenašla žádné podivné transakce a v jeho telefonu ani ve výpisech hovorů neobjevili žádné domlouvání. Francoužští policisté ale i přes toto všechno považují pana Sagana za součást organizované mafie a tohoto jinak zcela bezúhonného občana, který s kamionem jezdí už 15 let, odsoudili za pašeráctví.Situace je o to horší, že pan Sagan je jediným živitelem rodiny, protože jeho družka Gábina trpí rakovinou.Trvám na tom, že má být pan Sagan okamžitě propuštěn.

Zveřejnil(a) Tomáš Zdechovský dne Úterý 2. říjen 2018

Zprávy - další články

Doporučujeme