K sežrání! Prezident Macron označil premiérovu manželku za lahodnou

3. května 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Francouzský prezident Emmanuel Macron se na návštěvě Austrálie dopustil úsměvného faux pas, když manželku tamního premiéra Malcolma Turnbulla Lucy označil anglickým slovem delicious - lahodná. Komentátoři se ale nemohou shodnout, jestli šéfa Elysejského paláce zradila angličtina, nebo to byl vtip, neboť oba státníci krátce předtím mluvili o jídle.

“Chci vám a vaší lahodné ženě poděkovat za vaše vřelé přijetí,” řekl Macron v angličtině na závěr tiskové konference v Sydney. Správným výrazem by přitom bylo slovo delightful, tedy krásná, příjemná.

Francouzský výraz délicieux se sice může použít pro označení chutného jídla, ale i pro něco velmi dobrého nebo příjemného, ve smyslu anglického delightful. Macron tak zvolil slovo, které zamýšlel, ale nikoli ve správném významu, podotýká k tomu BBC. V angličtině se výraz delicious používá zejména v souvislosti s jídlem, ale může se použít například i v narážkách se sexuálním podtextem.

Obecně se má ale za to, že hlava Francie umí anglicky výborně. Nedávno například Macron hovořil v angličtině k členům americkému Kongresu.

Někdejší mluvčí amerického prezidenta Donalda Trumpa Sean Spicer zase dvakrát Turnbulla tituloval výrazem “pane Trumble”, připomíná server Politico.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme