V Berlíně útočil osamělý vlk Islámského státu. Policie propustila zadrženého Pákistánce

20. prosince 2016·Zprávy·Redakce

FOTO: Reprofoto Die Welt / Twitter

Radikální hnutí Islámský stát se dnes prostřednictvím agentury Amak přihlásilo k pondělnímu útoku v Berlíně. Informovala o tom agentura Reuters. IS se obvykle hlásí k odpovědnosti za všechny teroristické činy, které atentátníci na Západě provedou.

“Vykonavatelem operace v Berlíně je voják Islámského státu, který jednal v reakci na výzvy k útokům na občany křižácké koalice,” uvedlo hnutí v prohlášení zveřejněném agenturou Amak, kterou islamisté ke komunikaci se světem používají. Jméno útočníka ale IS nezveřejnil.

O tom, že pondělní atentát, který si vyžádal podle aktuální bilance nejméně 12 mrtvých a 30 vážně zraněných, byl teroristickým činem, německé úřady včetně kancléřky Angely Merkelové předpokládají.

Útočník je podle všeho na útěku. Ministr vnitra Thomas de Maizière ve večerním rozhovoru s televizí ZDF řekl, že policie sleduje několik vyšetřovatelských verzí, motiv činu ale zůstává neznámý.

Původní podezřelý byl propuštěn

Německá policie dnes večer propustila Pákistánce, který byl zadržen jako podezřelý z pondělního útoku kamionem na berlínském vánočním trhu. Oznámil to podle agentury Reuters úřad spolkového prokurátora, který již během dne uvedl, že zadržený útočníkem zřejmě nebyl.

Pákistánec, který do Berlína přišel letos jako uprchlík, při výslechu podíl na činu odmítal.

Zprávy - další články

Doporučujeme