K výročí sovětské okupace měli mluvit ti, kdo jí byli postiženi, míní Zeman

24. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Prezident Zeman se rozhodl po třech dnech od výročí sovětské okupace z roku 1968 promluvit o důvodech, které ho přiměly veřejně nevystoupit. Své postoje svěřil v rozhovoru Parlamentním listům, tedy médiu, které studie think-tanku Evropské hodnoty již dříve označily za manipulativní a dezinformační. "K výročí sovětské okupace měli mluvit ti, kdo byli touto okupací postiženi," uvedl prezident. 

“Pokud jde o mě, zastávám názor, že k výročí sovětské okupace měli mluvit ti, kdo byli touto okupací postiženi. Jestli mluvili například takzvaní normalizační komunisté, tedy lidé, kteří až do roku 1989 byli členy Komunistické strany Československa, je třeba vědět, že tito členové museli schvalovat sovětskou okupaci. Je tedy poněkud bizarní, když nyní mluví proti ní. To je také důvod, proč jsem se k nim nepřidal,” vysvětlil Miloš Zeman pro Parlamentní listy, co ho vedlo k tomu, aby jako prezident republiky na výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy veřejně nevystoupil.

Prezident se vyjádřil také k tomu, že některé projevy politiků nebylo ani slyšet – přehlušilo je nesouhlasné pískání a další zvuky. “Pokud jde o Radka Vondráčka, pokud vím, nebyl v Komunistické straně Československa. Pískali na něj jenom proto, že je člen hnutí ANO, což je dost ubohý důvod. Přiznám se, že tohleto řvoucí stádo považuji za natolik ubohé, že snad ani nemá cenu ho komentovat,” uvedl Zeman.

Na rozdíl od Miloše Zemana se však jeho slovenský protějšek Andrej Kiska rozhodl nemlčet a přednesl k 50. výročí srpna 1968 projev, který odvysílala i Česká televize. První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová již Kisku dříve označila za stínového prezidenta naší republiky. To však Zeman odmítá.

“Andrej Kiska dobrovolně končí v čele slovenské politiky příští rok a není tedy možné, aby byl naším stínovým prezidentem. Jsem ale ochoten připustit, že může být stínovým prezidentem TOP 09,” vyjádřil se.

Zprávy - další články

Doporučujeme