Kajínkova první slova na svobodě. Prozradil, co udělá nejdřív a na co se těší

23. května 2017·Zprávy·Redakce

Jiří Kajínek je venku! Po 23 letech ve vězení, kde si odpykával doživotní trest za dvojnásobnou vraždu, ho omilostnil Miloš Zeman. Z bran věznice vyšel v zeleném tílku a s úsměvem na tváři. Novinářům řekl, že už má několik pracovních nabídek, ale jeho první cesta prý povede do obchodu. Chce si prý upéct svoji oblíbenou husu.

Kajínek po propuštění novinářům poděkoval, že na něj několik dní čekali. Doufá, že se mu podaří prosadit obnovu procesu. Uvedl, že chtěl původně vyjít z věznice nepozorovaně, aby mohl jít alespoň kousek do Jablonce pěšky. Během dní se rozhodl projít branou a promluvit s novináři. “Bylo by to sprosté,” řekl. Adresu svého budoucího bydliště neuvedl. “Není třeba, aby to každý věděl,” dodal. O svůj život se, jak řekl, nebojí. “Radši ale umřu na svobodě, než abych živořil v tom vězení,” dodal.

“Jste tady už dlouho, já o trpělivosti taky něco vím. Koukal jsem se na televizi a viděl jsem tam, jak se to tady vyvíjí, jak tady čekáte, a proto jsem před vás předstoupil a odpovídám na vaše dotazy, nechtěl jsem se vám vyhnout, protože by to nebylo fér,” řekl Kajínek.

I když se čekání táhlo, byl trpělivý. Čekal 23 let. “Tím, jak Miloš Zeman řekl v Čáslavi na náměstí, že vážně uvažuje o milosti, tak tím pro mě začal zázrak,” řekl po propuštění Kajínek. “I kdybych měl čekat další měsíc, tak pořád budu panu Zemanovi vděčný,” dodal.

“Mám různé nabídky na různé práce, některé fakt zajímavé, ale byl jsem ve vězení 23 let. Nejdříve se potřebuju rozhlídnout,” doplnil omilostněný vězeň.

JE VENKU! Jiří Kajínek omilostněný Zemanem byl propuštěn z vězení

Součástí milosti je sedmiletá podmínka, při níž se Kajínek nesmí dopustit trestného činu. Na její dodržování bude dohlížet Krajský soud v Plzni.

Milostí dal Zeman zatím sedm, žádná z nich se netýkala násilného trestného činu. Před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů.

Kajínek byl odsouzen 23. června 1998. Doživotí dostal za to, že v roce 1993 zastřelil poblíž věznice Bory v Plzni podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše, druhý osobní strážce střelbu přežil.

Do povědomí širší veřejnosti se dostal v roce 2000 útěkem z přísně střežené mírovské věznice. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soudy z předpojatosti. Jeho žádost o obnovu procesu zamítl Vrchní soud i Ústavní soud. V roce 2010 měl premiéru film natočený na motivy jeho příběhu.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme