Kalamita v Jablonci. Během dvou dnů napadlo půl metru sněhu, město nasadí “Stalinovy ruce”

16. ledna 2017·Zprávy·Redakce

V Jablonci nad Nisou vyhlásili v pondělí v 11:00 kvůli sněhu kalamitní stav. Za víkend napadlo v podhorském městě více než půl metru sněhu. Nedaří se ho odklízet ve lhůtách daných plánem zimní údržby, řekla ČTK mluvčí magistrátu Markéta Hozová. V souvislosti s kalamitou jsou ve městě vypnuté parkovací automaty a parkování je tak zdarma. Radnice žádá řidiče o ohleduplnost.

Hlavní ulice ve městě jsou protažené a sjízdné, lemují je ale vysoké sněhové mantinely a do některých míst se ještě ani technika nedostala. “Prioritně je potřeba zprůjezdnit všechny trasy pro městskou dopravu a vozy integrovaného záchranného systému. Sněhem je zavaleno 70 procent chodníků, sníh je potřeba uklidit z rozhledových polí na křižovatkách, z přechodů pro chodce a ze zastávek MHD,” doplnila mluvčí Hozová.

Na úklid sněhem zavalených ulic města byla nasazena veškerá dostupná technika městských technických služeb i externích dodavatelů. Technické služby do úklidu sněhu nasadí i obří lopatkový nakladač ruské výroby takzvané Stalinovy ruce.

“Sedmdesát pracovníků veřejně prospěšných prací, jejichž hlavním úkolem je úklid stanovišť separovaného odpadu, bylo nasazeno na úklid sněhu všude tam, kam se nedostane technika. Pravidelný úterní termín svozu tříděného odpadu bude z tohoto důvodu posunut dle aktuální situace,” dodala mluvčí radnice.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme