Kanoista Fuksa získal osmý titul na ME, zlato má i kajakář Dostál

10. června 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Martin Fuksa (c) Petr Toman/World Sports Images

Kanoista Martin Fuksa a kajakář Josef Dostál vyhráli na evropském šampionátu v Bělehradě závody na 500 metrů, a navázali tak na loňské světové tituly z Račic. Pro Fuksu to byl už osmý evropský titul, tuto distanci na ME ovládl pošesté za sebou. Naopak Dostál, který poslední dva evropské šampionáty vynechal, má první individuální evropské zlato.

Fuksa v Bělehradě přidal další triumf k sobotnímu zlatu na kilometru. Ve finiši znovu porazil německého rivala Sebastiana Brendela, tentokrát ho nechal za sebou zhruba o čtvrt sekundy.

Pětadvacetiletý český kanoista na oblíbené neolympijské distanci, ze které má také dva světové tituly, prodloužil svou neporazitelnost. V polovině trati byl čtvrtý, ale kontakt se špicí neztratil a druhá část závodu patřila jemu. Dnes ho ještě v Bělehradě čeká finále dvoustovky, která je jeho doplňkovou disciplínou.

Trojnásobný olympijský medailista Dostál si spravil chuť po sobotním pátém místě na kilometru. Díky zrychlení ve druhé polovině závodu porazil bezmála o sekundu druhého Ukrajince Oleha Kucharyka. Na evropském trůnu vystřídal krajana Jakuba Zavřela, který loni reprezentoval při Dostálově absenci.

Pětadvacetiletý Dostál měl z pětistovky stříbro z roku 2012. Zlaté evropské medaile sbíral se čtyřkajakem, s nímž získal tři tituly. Celkově je to jeho šestá medaile z ME, ještě skončil třetí v roce 2013 na kilometru.

Kajakářka Anna Kožíšková dojela sedmá ve finále B na 500 metrů, takže jí patří konečná šestnáctá příčka. Finále A na pětistovce pojede ještě deblkajak Lukáš Nepraš, Lukáš Trefil.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme