Karel Havlíček: V následujících měsících se to bude zlepšovat pomalu. Budeme se muset tomu stavu přizpůsobovat

5. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. (Foto: archív Frekvence 1)

Pandamie nadále nepolevuje a vláda hrozí neustálým zpřísňováním opatření. Kdy se lidé mohou těšit na světlo na konci tunelu například v podobě otevření lyžařských areálů a jak to vláda zvládá? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřil vicepremiér Karel Havlíček.

Otevření lyžařských středisek

Vicepremiér Karel Havlíček pořád věří, že si ještě letos občané zalyžují. “Jsem mírný, ale stále optimistou. Vleky se otevřou v momentě, kdy se to začne lepšit, a kdy se začne jednoznačně snižovat počet pacientů v nemocnicích.To je argument na který každý slyší,” řekl.Jsem přesvědčen, že sezóna ještě není ztracena,”dodal Havlíček.

Přesný termín, ale není možné v tuto chvíli určit. “Nemohu v tuto chvíli říct jestli to bude za týden, za 14 dní. Ale myslím si, že by se v průběhu února dalo ještě lyžovat, ale nechci to slibovat,”uvedl vicepremiér.

Jak na tom Česká republika je?

Podle Hamáčka byla ČR před krizí na tom ekonomicky velmi dobře. “Šetřilo se a měli jsme velkou finanční rezervu, byli jsme málo zadlužení, a tak naštěstí můžeme do té ekonomiky dávat relativně hodně peněz,” říká. Denně jde na podporu podnikatelů jedna miliarda. “Snažíme se saturovat i segmenty nepodnikatelského charakteru,” dodává.

Neuzavřela se ani výrobní sféra, na které je ČR poměrně závislá. “Udrželi jsme tak zaměstnanost a dnes lidé nemusí mít strach o práci,” uvádí Havlíček. Podle něj je míra nezaměstnanosti stále nízká, oproti okolním státům a tak lidé nemají důvod propadat panice.

Stále ale vláda balancuje na velmi tenkém ledě. Jsme v pandemické válce a opatření tu jsou proto, aby se chránilo zdraví, a pokud to někdo nebude dodržovat, nedá se svítit a nedostane podporu,” řekl Havlíček.

Také věří, že se situace bude v následujících měsících lepšit. “Bude se to zlepšovat pomalu a budeme muset vytvářet svět ve kterém se půjde dát žít, aby se nezlikvidovalo podnikání, kultura a sport. Budeme se muset tomu stavu přizpůsobovat, dodal vicepremiér.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme