Karel Janeček: Bendův návrh volebního zákona je úplně hloupý. Kapři si nevypustí vlastní rybník

8. dubna 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Luděk Staněk·ČTK

Foto: Frekvence 1

Po dvou měsících diskuzí a projednávání různých návrhů schválili ve středu poslanci novou podobu volebního zákona, jehož podstatnou část označil Ústavní soud za protiústavní. Mandáty se v každém regionu mají podle návrhu předsedy sněmovního ústavně-právního výboru Marka Bendy (ODS) přidělovat v prvním skrutiniu volebním stranám s použitím Imperialiho kvóty. Podle matematika a podnikatele Karla Janečka je ale Bendův návrh tím nejhorším, co se mezi návrhy dalo najít. "Je úplně hloupý," zhodnotil ho v pořadu Press klub s Luďkem Staňkem. 

Po dvou měsících od rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil podstatnou část volebního zákona, schválili ve středu poslanci jeho novelu. Ta stále zvýhodňuje silnější strany, ale mírněji, než dosud. Nově si polepší i strany, které se do sněmovny dostanou jen těsně. Změny, na nichž se poslanecké frakce většinově předem shodly, nyní posoudí Senát. Sněmovna s ním ale úpravy předem projednávala. O detailech novely zákona jsme již informovali.

Mandáty se v každém regionu mají podle návrhu předsedy sněmovního ústavně-právního výboru Marka Bendy (ODS) přidělovat v prvním skrutiniu volebním stranám s použitím Imperialiho kvóty, která zvýhodňuje úspěšnější strany, ale mírněji než podle původní d’Hondtovy metody.

Bendův návrh je to nejhorší

Právě Bendův návrh je ale trnem v oku matematikovi Karlu Janečkovi, který se volebními systémy dlouhodobě zabývá. “To, co navrhuje pan Benda, je to nejhorší. Vůbec nechápu, jak tohle vůbec mohou řešit. Jeho návrh by mohl být nadále v rozporu s Ústavním soudem. Jeho návrh je úplně hloupý. Měl by podobné dopady, jako měla D’Hondtova metoda s malými kraji, to znamená, že tam není poměrnost. Větší strany by měly zásadní výhodu,” uvedl krátce před schválením novely na Frekvenci 1 v rozhovoru s Luďkem Staňkem.

Podle Janečka potřebuje český volební systém zásadní modernizaci. Na tom, jak by měla vypadat a jak ji prosadit, sám pracuje řadu let. “Dlouhodobě musíme změnit volební systém na D21. To je metoda založená na efektu více hlasů a je to skutečně klíč k prosperitě a ke svobodě. Volební systémy, které v nějakém smyslu fungovaly do teď, už nefungují. I kvůli sociálním sítím, prostě jsme v jiné době,” uvedl v pořadu Press klub.

Efekt více hlasů

Systém D21 se od toho současného liší zcela zásadně. “To, co je klíčem D21, je tzv. efekt více hlasů, kdy každý volič má více hlasů, než je vyhrávajících mandátů. To znamená např. při prezidentské volbě, když je např. jeden vítěz, tak každý volič má třeba tři hlasy pro, mohl by volit pro tři lidi. A ještě obce navíc by byla jeden hlas proti,” vysvětlil.

O volební systémy se matematik a podnikatel zajímá již dlouho. “Poté, co jsem založil nadační fond proti korupci a začal jsem bojovat proti korupci, tak jsem vstoupil do jednání s poslanci v parlamentu a s dalšími lidmi a uvědomil jsem si, že je to opravdu těžké. Je to házení hrachu na stěnu. I když má člověk jasné logické argumenty, tak když oni nechtějí a mají své zájmy, tak to člověk těžko prosadí. Je šíleně těžké cokoli prosadit,” nechal se slyšet.

Potřebujeme k moci dostat morálnější lidi

“Došlo mi, že boj proti korupci je klíčový, korupce je rakovina společnosti. Ale to jádro uzdravení společnosti je v tom, abychom dostali k moci lidi, kteří mají vyšší morální hodnoty než průměrný politik, který tam byl tehdy a ještě je dnes. Proto jsem se začal zabývat tím, jak se volí lidé. Uvědomil jsem si, že preferenční hlasování na stranických kandidátkách je velmi slabé, a že systém u nás podporuje korupci, protože na přední místa kandidátek se dostanou ti, kteří jsou nějakým způsobem zadobře se stranou atd.,” popsal Janeček.

Právě to se nakonec stalo impulzem k vymyšlení vhodnějšího systému. “Začal jsem na tom pracovat a vymyslel jsem systém proti korupci, který byl založený na hlasu proti. To byl první krok, to byl leden roku 2012. To byl systém s dvoumandátovými obvody, kdy tedy vyhrávají dva lidé na obvod, dva hlasy pro a jeden proti, ale to ještě nebyla D21. Ta přišla až o rok a kousek později, a to byl pro mě pocit, že člověk objeví něco důležitého,” popsal zrod volebního systému, který je podle něj klíčem ke skutečné demokracii.

“V ten okamžik jsem si uvědomil, že to není jen o České republice, a není to pouze o boji s korupcí, ale je to mezinárodní věc. Od té doby na tom intenzivně pracuji, protože D21 je skutečně klíčem k prosperitě, klíčem k tomu, abychom zachránili svobodu a demokracii. Jinak to nedáme, s těmi systémy, které máme dnes,” je matematik přesvědčen.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme