Karel Janeček: Virus může být pro ekonomiku i přínosem. Je ale potřeba co nejrychleji uvolnit ochranná opatření

22. dubna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: Frekvence 1

Koronavirová krize lidem přidělává vrásky z celé řady různých důvodů. Matematik, podnikatel a filantrop Karel Janeček je ale přesvědčený, že ještě nemusí být tak zle. Pandemie by nám z dlouhodobějšího hlediska prý mohla dokonce pomoci, je ale potřeba postupovat obezřetně. O svých názorech promluvil v ranním vysílání na Rádiu Z.

Na svém blogu na aktualne.cz Karel Janeček napsal, že situace je vážná, potenciálně až ohrožující lidskou civilizaci. To přitom ne kvůli viru, ale kvůli strachu, který je podle něj nyní naším největší nepřítelem. Právě tento strach jde prý přitom snadno zneužít.

“Situace se hodně zlepšila,” připustil s úlevou podnikatel po třech týdnech od svého komentáře ve vysílání Rádia Z. “Doba je velmi dynamická. Ukazuje se, že virus je mnohem méně nebezpečný, než hrozilo,” uvedl. Zároveň ale dodal, že lidská společnost ještě rozhodně nemá vyhráno.

Situace se podle něj zneužívá k potlačování lidských práv v nejrůznějších zemích. V Peru a Kolumbii se například nepozorovaně kácí deštné pralesy, problémy ale najdeme i kousek od českých hranic.

“Můžeme se podívat do Polska, kde se současná situace s nemožností občanských protestů zneužívá k protlačování zpátečnických až extremistických zákonů,” upozornil Janeček. “Například zákon, který znemožňuje i ženám, které mají prokazatelně dítě s Downovým syndromem, aby šly na potrat,” uvedl podnikatel. “Další zákon znemožňuje to, aby děti dostávaly kvalitní vzdělání v oblasti sexuální výchovy,” kritizoval.

Možnosti občanských protestů podle něj stále existují, jsou ale velmi složité. V Izraeli se například demonstranti na náměstí rozestoupili na značky a nechali mezi sebou dostatek volného místa.

Podnikateli nejvíce vadí přílišné omezování svobody.  Současná opatření jsou podle něj mnohde hnána do extrému a  je potřeba je nyní co nejvíce uvolňovat. “Když uděláte dva kroky k omezení svobody, které nejsou obhajitelné, tak potom lidé mají tendenci si zvyknout a již jim stačí částečné uvolnění,“ varoval matematik.

Jako velmi přehnaný se mu jeví například zákaz cestování. “Absolutní uzavírání hranic je nesmyslné. Dokonce dlouhodobější uzavírání hranic není obhajitelné, ani kdyby byl virus velmi vážný. I kdyby měl dvanácti nebo jednadvacetinásobnou úmrtnost, tak není možné dlouhodobě uzavírat hranice, protože to je zásadní útok na naši svobodu,” myslí si.

Prezident Zeman přitom v neděli v rozhovoru na Frekvenci 1 uvedl, že by hranice měly být zavřené ještě rok a že si máme užívat krásy České republiky. “K tomu se vůbec nemůžu vyjádřit. Takovéto prohlášení je totální nesmysl, i kdyby měl virus mnohonásobně vyšší úmrtnost. Samozřejmě v takovém případě by bylo aktuální, že ten člověk, který chce riskovat a vycestuje za hranice, tak v případě, že se vrátí, musí do karantény atd.,” nechal se slyšet.

Pandemie může ekonomice i prospět

“Ekonomická recese, kterou koronavirus způsobil, je naprosto nevídaného, historicky ojedinělého typu. Stalo se to, že my rychlým způsobem upadáme do recese, ale externími důvody, Není to tak, že by byli špatné nebo nefunkční naše vnitřní systémy, takže to není srovnatelné s ničím, co fungovalo v minulosti,” popsal matematik.

Nemusí ale ještě nutně jít o katastrofu. “Teď tedy je to externí dopad a je to tak, že my jsme ekonomiku krátkodobě zmrazili. Samozřejmě něco se poškodí, ale nicméně pokud to zmrazení nebude příliš dlouhé, a je to teď tak akorát tu ekonomiku opět uvolnit, tak máme velkou šanci ji zpětně nastartovat bez nějakých úplně drastických dopadů. Samozřejmě nějaké dopady jsou, nějaká odvětví mají a budou mít problémy, ale ta ekonomika může rychle nastartovat,” myslí si.

Janeček je dokonce přesvědčený, že s sebou pandemie může přinést i určité výhody. “Ze střednědobého ekonomického pohledu ten virus může být dokonce přínosem. To je velmi nestandardní věc. Pro některé lidi je ten dopad zásadní, ale z globálního pohledu se jednoduše může stát, že tím, jak jsme zmrazili ekonomiku a vrátíme se do normálního fungování, tak zároveň uvidíme, které věci nám chyběly, které jsou důležité a musíme je rychle napravit nebo dodělat, a zároveň uvidíme i ty věci, které jsou zbytečné. A to platí jak v osobním životě, v osobním uvědomění, tak v tom ekonomickém,” okomentoval miliardář.

“To znamená, že já věřím, že máme velkou šanci nastartovat ekonomiku zpět a za krátkou dobu dosáhnout dokonce ještě lepšího výkonu,“ shrnul svůj pohled na věc.

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Zprávy - další články

Doporučujeme