Kauza Čapí hnízdo: Kdo jsou manželé Dita a Petr Protopopovi?

14. listopadu 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Facebook / ANO, tohle je Praha 8

Jméno Dity a Petra Protopopových v poslední době proběhlo snad všemi českými médii. Na jejich hlavě totiž přistálo velmi závažné obvinění ze strany premiérova syna, Andreje Babiše mladšího. Ten v reportáži pro Seznam Zprávy uvedl, že se měli podílet na jeho nedobrovolném odjezdu na Krym a bez jeho svolení ho tam nadále zadržovat. Protopopová (ANO) již kvůli skandálu rezignovala na svůj post zastupitelky na Praze 8. 

Psychiatrička Dita Protopopová vstoupila do všeobecného povědomí, když oznámila kandidaturu do zastupitelstva na Praze 8 za hnutí ANO. To jí vyšlo a po volbách se stala zastupitelkou. Ti, kteří však politice věnují trochu bližší pohled, už v té době její jméno znali.

Právě Dita Protopopová totiž zpracovala odborný posudek pro Andreje Babiše mladšího, kterého chtěla policie stíhat pro dotační podvody v kauze Čapí hnízdo. V době, kdy firma čerpala kontroverzní dotaci ve výši 50 milionů korun, ji totiž oficiálně vlastnil právě Babiš mladší, jeho sestra Adriana Bobeková a Martin Herodes, bratr Moniky Babišové.

Podle posudku Protopopové byl Babiš mladší psychicky nemocný a stíhání proto nebylo možné, následně bylo tedy zastaveno. A psychicky nemocná má být i Babišova sestra Bobeková, která údajně od 16 let trpí bipolární poruchou.

Syn premiéra řekl reportérům Seznam Zpráv, že se kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví. To bylo v roce 2015 po incidentu na české dálnici. V ústavu se měl setkat právě s Protopopovou a po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo se měl do hry vložit i její manžel, Petr Protopopov. Ten se oficiálně živil jako řidič pro společnost Agrofert.

“Řekla mi (Protopopová) – máš na výběr, buďto tě zavřeme v Národním ústavu duševního zdraví, buď budeš tady, nebo půjdeš na ,prázdniny’. Já jsem si vybral prázdniny,” popsal Andrej Babiš mladší. Měl být údajně “odklizen”, aby nemohl vypovídat v kauze na policii, k čemuž od počátku vyšetřování dosud nedošlo.

Po odchodu z nemocnice měl být premiérův syn v neustálé společnosti Protopopova. „Staral se o něj a byl s ním i mimo Česko. Rozváželi spolu pro Agrofert poštu, aby neseděl jen doma před televizí,“ uvedl nejmenovaný zdroj serveru Lidovky.cz.

„Z toho člověka mám strach. Jeho manželka je psychiatrička… On mi řekl na Ukrajině: Já i tvůj otec uděláme všechno pro to, abys byl zavřený,“ popsal Babiš mladší reportérům Seznam Zpráv, co se mělo stát poté, co ho Protopopov odvezl na Krym. “Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda,” uvedl.

Babiš mladší se obrátil i na českou policii s informací o tom, že byl unesen. Vyšetřovatelé nakonec případ uzavřeli s tím, že se o únos nejednalo. Po odvysílání reportáže byl však případ znovu otevřen.

Dita Protopopová všechna obvinění, která na dvojici dopadla, striktně odmítla, na svou funkci v zastupitelstvu ale rezignovala.

„Vždy jsem si vybírala ty nejkomplikovanější případy a těm lidem jsem chtěla maximálně pomoci. Lživé informace, které se v posledních hodinách objevily v médiích, mě proto poškozují, urážejí, ale především lidsky mrzí, protože média se rozhodla parazitovat na nemocném člověku. Do politiky jsem nevstupovala, abych ohrozila svou rodinu, a tlak, který nejen na mě, ale hlavně na mé nejbližší v posledních hodinách je, je neúnosný. K dnešnímu dni jsem se proto rozhodla rezignovat na svůj zastupitelský mandát na Praze 8,“ uvedla v úterý pro server Novinky.cz.

Zprávy - další články

Doporučujeme