Kauza Skripal: Stropnický označil ruské tvrzení o původu jedu za absurdní

21. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

České ministerstvo zahraničí pozvalo ruského velvyslance Alexandera Zmejevského, aby vysvětlil nedávný výrok ruské strany, že jed z nedávné otravy bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v jihoanglickém Salisbury mohl pocházet i z Česka. Vysoce postavený ruský diplomat Vladimir Jermakov po schůzce velvyslanců v Moskvě prohlásil, že Rusko nikoho neobviňuje. Dřívější odvolávání se na chemický potenciál ČR a Švédska mělo podle něj sloužit jen jako příklad vyspělosti výzkumu.

Hysterické obviňování Ruska

Jermakov, který je na ministerstvu ředitelem odboru pro kontrolu zbraní, také prohlásil, že Moskva se obává, že by Britové mohli zničit klíčové důkazy o útoku na Skripala. Řekl také, že britské úřady buď nejsou schopné ochránit lidi před podobným teroristickým útokem, anebo útok samy zinscenovaly. Žádná z britských vyšetřovacích verzí podle něj neobstojí, jde jen o hysterické obviňování Ruska bez důkazů.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes svolalo velvyslance akreditované v Moskvě na schůzku s experty kvůli případu Skripal. Schůzky se neúčastnili velvyslanci ze zemí, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti OSN, ani velvyslanec Německa.

Napětí se podaří zklidnit

Český ministr zahraničí Martin Stropnický dnes znovu označil ruské tvrzení o možném původu jedu za absurdní. Absolutně lživé je i podle premiéra v demisi Andreje Babiše. Stropnický rovněž řekl, že případná opatření vůči Rusku kvůli tomu by bylo třeba koordinovat v rámci celé Evropské unie. Kauzou otravy, z níž Londýn obviňuje Moskvu, se zřejmě bude zabývat i summit EU, který se koná ve čtvrtek a v pátek v Bruselu.

Ruského velvyslance v ČR Zmejevského přijal dnes v Černínském paláci náměstek ministra Ivo Šrámek, což je podle Stropnického v diplomacii výraz toho, že česká strana přikládá záležitosti velkou váhu. Pokud by situace dál eskalovala, sešel by se s velvyslancem ministr osobně. Stropnický nicméně vyjádřil naději, že se podaří napětí zklidnit.

Ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení označilo ruské výroky za urážlivé a zcela nepodložené. “Litujeme, že při tom Ruská federace nebere v úvahu vysokou cenu a značné škody, které taková prohlášení způsobují ve vzájemných vztazích,” uvedl úřad.

Odlákání pozornosti

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), který je v Česku odpovědný za kontrolu zákazu chemických zbraní, dnes na svém webu uvedl, že Česká republika nevlastní, nevyrábí ani nevyvíjí chemické zbraně. Látka typu novičok, která byla použita v Británii při otravě agenta, ale není legislativně zahrnuta mezi vysoce nebezpečné látky, pro nakládání s nimiž SÚJB vydává licence. Nicméně podle úřadu dostupných informací nebylo a není na území ČR s látkou typu novičok nakládáno.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson, který již minulý týden ze zodpovědnosti za útoku obvinil přímo ruského prezidenta Vladimira Putina, dnes v zahraničním výboru britské Dolní sněmovny prohlásil, že načasování pravděpodobně souviselo s nedělními volbami ruského prezidenta. “Jak už mnohé nedemokratické postavy činí, když čelí volbám nebo nějakému kritickému politickému hnutí, je lákavé vyvolat v představivosti veřejnosti obraz nepřítele,”prohlásil Johnson.

 

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme