Kauza státních maturit pokračuje: Šéf Cermatu Zíka dostal padáka

29. května 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) Jiří Zíka vystoupil 19. května v Praze na tiskové konferenci k výsledkům letošních maturitních testů a jednotných přijímacích zkoušek na maturitní obory středních škol.

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) odvolal z funkce ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Jiřího Zíku. Rozhodl se tak kvůli chybám, které se objevily v letošních maturitních testech z češtiny a přijímacích zkouškách na střední školy. Ministr to dnes řekl novinářům po setkání ze Zíkou, od kterého chtěl vysvětlení, jak se mohly chyby v testech objevit.

Zíka končí k 31. květnu a od 1. června ho nahradí analytička Michaela Kleňhová, která původně měla do funkce nastoupit od prosince. Do čela Cermatu ji vybrala komise již loni v listopadu, bývalý ministr Stanislav Štech (za ČSSD) ale tehdy rozhodl, že Zíka organizaci povede ještě tento rok.

Kleňhová má podle Plagy navrhnout změny, které by u maturit a přijímacích testů zamezily opakování chyb. Podle ministra je potřeba diskutovat o podobě maturit, ale také o nastavení otázek a odpovědí. Práci, kterou Zíka odvedl, Plaga ocenil. Vyzdvihl třeba to, že za celých osm let neuniklo před maturitami zadání testů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme