Kauza střelby před školou v Brně končí podmínkou pro trenéra plavání

27. listopadu 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Ilustrační foto. Zdroj: ČTK

Kauza střelby před základní školou v Brně-Žabovřeskách definitivně končí podmíněným trestem pro Petra H. Jeho stížnost odmítl Ústavní soud (ÚS), zjistila ČTK z usnesení v jeho databázi. Petr H. se podle pravomocného verdiktu dopustil pokusu o zabití, když po předchozím konfliktu odzbrojil a postřelil soka, který v jiném procesu také dostal podmíněný trest.

Trenér plavání Petr H. tvrdil, že bránil sebe i další lidi před školou. Podle pravomocného verdiktu ale překročil meze nutné obrany, a to nejpozději v okamžiku, kdy ležícímu protivníkovi vzal zbraň – tím jej zpacifikoval, střílet už nemusel.

Podle ústavních soudců justice verdikt řádně odůvodnila a vypořádala se s obhajobou. Rozhodnutí Krajského soudu v Brně, Vrchního soudu v Olomouci i Nejvyššího soudu zůstala beze změn. “Jejich závěry ani procesní postupy nezavdávají podle mínění ÚS žádné pochybnosti z hlediska dodržení zásad spravedlivého procesu a presumpce neviny,” stojí v usnesení.

Konflikt mezi trenérem a otcem žáka

Incident se stal na konci března 2018. Muž, kterého Petr H. později postřelil, vedl do školy dítě na plavání a dostal se s trenérem do sporu. Rozčílilo ho, že chlapec nemohl čekat na lekci v budově. Podle svědků začal před školou nadávat a hádat se.

Hlavní část konfliktu se pak odehrála v parčíku u školy, kde otec dítěte vytáhl legálně drženou pistoli a třikrát vystřelil do vzduchu. Petr H. mu po rvačce vzal zbraň a střelil jej do hrudníku. Podle pravomocného verdiktu střílel v situaci, kdy už to nebylo pro zpacifikování agresora nezbytné.

Postřelený byl souzen za výtržnictví

Střelec byl původně podezřelý z pokusu o vraždu. Trest tří let vězení s podmíněným odkladem na pět let nakonec dostal za pokus o zabití, kde mu hrozilo až deset let. Podle rozhodnutí Petr H. také musí postřelenému zaplatit nemajetkovou újmu asi 180.000 korun, dalších 580.000 korun má uhradit zdravotní pojišťovně.

V samostatném procesu byl souzen i postřelený muž. Krajský soud v Brně mu za výtržnictví uložil rok vězení podmínečně odložený na dva a půl roku. Nikdo se neodvolal.

Zprávy - další články

Doporučujeme