Kde rostou? Mykolog radí, co teď sbírat a kde je hub nejvíce

15. září 2017·Zprávy·Redakce

Počasí pro houby začíná být příznivé, přesto jsou ale některé regiony téměř bez hub. Rostou zejména na vlhčích místech. Lidé mohou najít pravé hřiby, kozáky, klouzky a někde už i václavky, na loukách pak žampiony. ČTK to řekl Jan Borovička z České mykologické společnosti.

“Situace je nerovnoměrná. Přestože prší, v lesích je hodně sucho. Některé regiony jsou téměř bez hub, někde zas rostou, hlavně ve vyšších polohách,” řekl mykolog. Šance je také na loukách, kde se drží rosa v trávě, tam lze narazit na žampiony a různé druhy pýchavek, dodal.

Podmínky pro růst hub by se díky deštivému počasí mohly dál zlepšovat. Plánované podzimní mykologické výstavy by tak neměly být ohroženy. Jejich organizátoři podle Borovičky vyjedou za houbami i do vzdálenějších oblastí, mimo svůj region. O nadcházejícím víkendu se výstava koná například v Poděbradech, Klatovech, Šumperku, Jihlavě či v Javorníku na Šumavě.

Nejlepší sezonu za poslední tři roky zažívají letos například houbaři v jihočeských lesích. První houby začaly růst ve větší míře v červnu a jejich výskyt bez větší přestávky plynule pokračuje i v polovině září. Podle mykologů se navíc teprve blíží podzimní část sezony, kdy v lese rostou další druhy. Momentálně se i hojně vyskytují veřejností oblíbené hřiby. ČTK to řekla mykoložka Libuše Kotilová, která v těchto dnech zajišťuje výstavu hub v Třeboni na Jindřichohradecku.

Podrobnosti mohou lidé najít na webu České mykologické společnosti.

Zprávy - další články

Doporučujeme