Kdy je ideální čas na dítě? Mladí lidé podceňují čas, varují vědci

3. února 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Věk, ve kterém si lidé pořizují děti, se neustále zvyšuje. Průměrný věk českých prvorodiček již přesáhl třicátý rok. Lékaři přitom připomínají, že nejlepší jsou pro plození naše mladá léta. Kolem dvacítky ovšem řada lidí ještě studuje a mnozí nemají dostatek finančních prostředků či vhodné zázemí. Kdy je tedy podle vědců vlastně ideální věk pro početí dítěte?

Mladí lidé dnes odsouvají rodičovství kvůli řadě věcí. Svou roli hrají studia, budování kariéry, snaha získat lepší ekonomické zázemí, možnost cestovat, potíže při hledání vhodného partnera. “Po tisíciletích se žena stala tím, kdo rozhoduje o počtu svých dětí a o možnosti ty děti vůbec mít. To je asi největší faktor ženské emancipace,” uvedla socioložka Jiřina Šiklová pro Český rozhlas Plus.

Problémy však může způsobovat i antikoncepce. Na tu se mnohé ženy spoléhají i po třicítce a když se ji později rozhodnou vysadit a snaží se otěhotnět, mohou zažívat problémy.

Potíže s plodností se však zdaleka netýkají pouze žen. Autoři projektu “Nestřílím slepýma”, sexuolog Michal Pohanka a gynekoložka Dana Preslová, Frekvenci 1 potvrdili, že problémy má až polovina mužů. A přestože jsou na tom ve vyšším věku lépe než ženy, ani oni by s rodičovstvím neměli otálet.

Pomyslnou hranicí, kterou by muži neměli překračovat, je 40. rok života. Po něm se totiž genetický materiál spermií výrazně zhoršuje a narůstá riziko vrozených vad a zdravotních potíží. U žen se plodnost skokově snižuje po 35. roce věku. Úplně nejhůře jsou na tom páry, ve kterých již oba přesáhli tyto pomyslné hranice.

Porodníci přitom varují, že úplně nejlepší je pro ženy rodit zhruba do dvaceti devíti let. V tomto věku jsou nastávající matky v dobré fyzické kondici a riziko pro ně i pro děti je poměrně nízké.

Mnohé ženy se dilema mezi dobrý zdravím potomka a úspěšnou kariérou či nalezením toho správného otce rozhodnou vyřešit tak, že si v mladém věku nechají zmrazit svá vajíčka, která plánují použít, až budou starší. V takovém případě skutečně odpadají rizika spojená s genetickými vadami starších vajíček. Je však nutné mít na paměti, že samotný proces umělého oplodnění rozhodně není bez rizik a ta už se obejít nedají.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme