Kdy je nejlepší čas sdělit dětem pravdu o Ježíškovi? Odborníci mají jasno

27. listopadu 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Vánoce už pomalu klepou na dveře a spousta dětí se nemůže dočkat návštěvy Ježíška. Co si ale počít, když přijdou ze školy se smutným pohledem a dožadují se odpovědi na onu zdrcující otázku? Jen málokterý rodič by si přál poničit svým ratolestem kouzlo Vánoc. Pohádky však nemůžeme vyprávět věčně. Kdy je tedy ten správný čas přijít s pravou?

Obvykle se děti začínají ptát kolem 5. až 7. roku věku, kdy začnou nad celou organizací Vánoc více přemýšlet. Objevují se dotazy typu jak je možné, že to Ježíšek všechno stihne, podle čeho určuje, kdo je hodný a kdo ne, jak vlastně vypadá či nejrůznější další.

Jakmile se začnou takto ptát, je jasné, že brzy mohou narazit na nějaké nesrovnalosti, pojmout pochybnosti nebo začnou pátrat o něco hlouběji. Jenomže jak správně zareagovat? Měli by rodiče dětem poskytnout pokud možno lišácké vysvětlení, které děti utvrdí v příběhu o Ježíškovi a přiměje je déle si užívat dětskou fantazii, a nebo bychom měli přiznat barvu a zasvětit je do světa skutečnosti?

Řada rodičů se rozhodne tuto otázku neřešit a ponechat to zcela na rešerších svých ratolestí. Ty potom pravdu zjišťují od kamarádů či dalších osob. Podle odborníků to však není nejlepší řešení.

“Ten správný čas na to říci dětem pravdu, je v okamžiku, kdy se otevřeně zeptají. Pokud jsou dost staří a zvědaví na to, aby celou záležitost zpochybňovali a přemýšleli nad ní, pak jsou i dost staří na to, aby znali pravdu,” myslí si australský psycholog Justin Coulson, který se k tématu vyjádřil pro list Daily Mail.

A jak sdělit nepříjemné novinky, pokud se dítě rodiče přímo nezeptá? V takovém případě máte podle Coulsona dvě možnosti. Jednou z nich je  dítětem si sednout a otevřeně se přiznat.

Tou druhou pak je přimět potomka, aby o celé věci více přemýšlel. Pokud logicky dojde k nesrovnalostem, můžete s ním vést upřímný rozhovor, na jehož konci ratolest pravdu pochopí sama.

Zprávy - další články

Doporučujeme