Když se školy neotevřou do června, maturity by být neměly

23. března 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Maturitní zkoušky by mohly být podle návrhu ministerstva školství 21 dnů po znovuotevření škol, nebo by je mohly nahradit výsledky studentů z posledních tří vysvědčení střední školy.

Rozhodující by mělo být datum 1. června. Pokud by se středoškoláci do škol vrátili později, zkoušky už by dělat neměli. Kdyby se školy otevřely dříve, nemuseli by letos psát slohy z češtiny a cizích jazyků. Testy by mohly vyhodnocovat samotné školy podle podkladů Cermatu, který je připravuje. Novinářům to dnes řekl ministr školství Robert Plaga (ANO).

Změny v maturitách, které ministerstvo připravilo kvůli situaci kolem koronaviru, dnes Plaga předloží vládě. Pokud je kabinet schválí, mohli by se poslanci zabývat novelou zákona v úterý na mimořádné schůzi v legislativní nouzi. Změny by měly platit jen pro letošní rok.

Termíny závěrečných zkoušek učňů by se podle návrhu ministerstva školství mohly upravit podobně jako u maturit. Stejné by u nich mohlo být i náhradní řešení při otevření škol po 1. červnu.

Přijímací zkoušky na střední školy by měly být nejdříve 14 dnů po znovuotevření škol, které jsou nyní zavřené kvůli koronaviru. Ministr školství Robert Plaga (ANO) to dnes navrhne vládě. Testy by podle něj měly mít stejnou formu a obsah jako v předešlých letech. Děti by je ale měly psát jen v jednom termínu místo dvou, které se původně plánovaly. Pokud vláda dnes návrh ministra schválí, mohla by se jím Sněmovna zabývat už v úterý na mimořádné schůzi v legislativní nouzy.

Kvůli šíření koronaviru jsou od 11. března do odvolání uzavřeny základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v neděli uvedl, že toto opatření by se mělo rušit jako jedno z posledních, a to zřejmě na přelomu května a června.

Zprávy - další články

Doporučujeme