Kilogram a další základní jednotky se dočkaly nové definice

16. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Válec ze slitiny platiny a iridia už nebude etalonem kilogramu. Zástupci jednotlivých zemí na konferenci Mezinárodního úřadu pro míry a váhy (BIPM) v pátek podle očekávání rozhodli o nové definici kilogramu a dalších základních jednotek. Nově se základní jednotka hmotnosti odvozuje od pevné hodnoty Planckovy konstanty. Informovala o tom agentura AP.

Dlouhá měření ukázala, že za více než sto let existence etalonu kilogramu, který je uložen v trezoru v Sèvres u Paříže a přezdívá se mu “Velký K” (Le Grand K), se jeho hmotnost snížila o přibližně 50 mikrogramů. To odpovídá asi jednomu zrnku písku.

Pro běžné smrtelníky se pátkem nic nezmění, ujišťovali už předem vědci. “Změny nebudou v každodenním životě viditelné,” uvedl Jens Simon, mluvčí Spolkového fyzikálně-technického ústavu v Braunschweigu. Agentuře DPA řekl, že pátečními změnami se “odstraní nedostatky stávajícího systému a vytvoří se univerzální jazyk pro vysoce technizovaný svět”. Kilogram byl doposud poslední jednotkou definovanou podle hmotného předmětu, například základní jednotka délky, metr, byla už před lety určena na základě rychlosti světla ve vakuu.

Jednoznačná definice kilogramu je důležitá i proto, že se od něj odvozuje řada dalších fyzikálních jednotek. Podle agentury AP také národním metrickým ústavům odpadne jedna starost: až doposud musely příležitostně své etalony posílat do sídla BIPM v Sèvres ke kalibraci s původním válcem, “Velkým K”.

Nové definice se v pátek dočkal i kelvin (jednotka termodynamické teploty), ampér (jednotka elektrického proudu) a mol (jednotka látkového množství). Hlasování, při kterém delegáti jeden po druhém říkali, zda se změnami souhlasí, skončilo jednomyslně ve prospěch novinek. Jeho výsledek zástupci více než 50 zemí světa přijali s dlouho trvajícím potleskem a výkřiky radosti, napsala agentura AP.

Nové definice základních jednotek vstoupí v platnost příští rok 20. května, na Světový den metrologie.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme