Kladrubský hřebčín byl zapsán na seznam UNESCO

6. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

V zámeckém areálu Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Rozhodl o tom 6. července 2019 výbor pro světové dědictví UNESCO na zasedání v Baku. Na snímku z 13. února 2016 první hříbě roku, narozené předchozí den, při vycházce s chovatelem a svou matkou.

Národní hřebčín Kladruby nad Labem byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Rozhodl o tom v sobotu výbor pro světové dědictví UNESCO na zasedání v Baku. ČTK to za kladrubský hřebčín potvrdil jeho ředitel Jiří Machek.

Hřebčín ale musí do prosince 2020 splnit několik podmínek a výbor přidal i několik doporučení. “Podmínky pro nás nejsou nic překvapujícího. Počítáme s tím, že většinu z nich splníme do konce letošního roku,” uvedl Machek a dodal, že o zapsání se mělo původně hlasovat až příští rok.

Hřebčín v Kladrubech je nejstarším velkým hřebčínem na světě. Jeho základy položil císař Maxmilián II., který založil v roce 1563 hřebčinec, Rudolf II. potom 24. dubna 1579 povýšil původní koňskou oboru na císařský dvorní hřebčín a toto datum je považováno za datum založení. V roce 1918 převzal hřebčín stát. V císařských dobách byli bělouši využívání panovníky pro ceremoniální účely a i nyní jsou ozdobou královských dvorů ve Švédsku či Dánsku.

O zápis krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem na seznam UNESCO usilovala ČR již řadu let. Na indikativní seznam kandidátů na zápis byla krajina zařazena už v roce 2007. Ještě letos v květnu ministerstvo kultury uvedlo, že na základě aktuálního doporučení od Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS), aby dopracovalo návrh kladrubského hřebčína a jeho krajiny, český stát nominaci odloží a předloží ji do konce února 2020.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme