KLDR a Jižní Korea chtějí odstranit jaderné zbraně z poloostrova

27. dubna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

(KRT via AP Video)

Severní a Jižní Korea se dohodly, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Žádná konkrétní opatření ale nepředložily. Vyplývá to ze společného prohlášení, které bylo vydáno na páteční vrcholné schůzce severokorejského vůdce Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina.

Závěrečné komuniké uvádí, že obě Koreje potvrdily svůj cíl dosáhnout “Korejského poloostrova bez jaderných zbraní prostřednictvím úplné denuklearizace”. Kim Čong-un podle médií v posledních týdnech opakovaně ujišťoval, že KLDR je připravena vzdát se svých nukleárních zbraní. Jižní Korea jaderné zbraně nemá.

Při rozhovorech o denuklearizaci poloostrova v minulosti KLDR vždy uváděla, že by se mohla zříci svého jaderného arzenálu, pouze pokud Spojené státy stáhnou své jednotky z Jižní Koreje a odstraní takzvaný odstrašující protijaderný deštník, kterým USA chrání Japonsko a Jižní Koreu. Spojené státy mají od korejské války z let 1950-53 na jihokorejském území 28.500 vojáků.

Podle vyjádření jihokorejského prezidenta z minulého týdne je Severní Korea ochotna zcela se vzdát jaderných zbraní a nestanovuje pro denuklearizaci “nepřijatelné podmínky”, jako například odchod amerických jednotek z Jižní Koreje. Žádá prý jen bezpečnostní záruky pro svůj režim.

V dnešním prohlášení nejsou podrobnosti o tom, jak rychle či za jakých podmínek mají jaderné zbraně z Korejského poloostrova zmizet.

Analytici varují, že Severní Korea v minulosti již několikrát slibovala, že ukončí své jaderné zbrojní programy, tajně ale ve vývoji atomových zbraní pokračovala.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme