KLDR slíbila, že se vzdá jaderných zbraní. USA poskytnou bezpečnostní záruky

12. června 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Severní Korea se na summitu se Spojenými státy zavázala pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, zatímco Washington slíbil poskytnout Pchjongjangu bezpečnostní záruky. Uvedla to agentura AFP na základě fotografie společného prohlášení, které na závěr své dnešní schůzky v Singapuru podepsali šéf Bílého domu Donald Trump a vůdce KLDR Kim Čong-un.

Washington a Pchjongjang se na summitu rovněž dohodly na vyhledání, identifikaci a repatriaci padlých během válečného konfliktu na Korejském poloostrově v 50. letech.

V textu se konstatuje, že Trump s Kimem měli zevrubný a upřímný rozhovor s cílem nastolení nových americko-severokorejských vztahů a trvalého míru na Korejském poloostrově.

Prezident Trump se zavázal poskytnout KLDR bezpečnostní garance a předseda Kim opětovně ujistil o svém pevném a neochvějném závazku kompletního jaderného odzbrojení na Korejském poloostrově,” píše se v prohlášení.

Válečné hry jsou drahé

Spojené státy jako vstřícný krok vůči KLDR pozastaví společné vojenské manévry s jihokorejskou armádou, které Pchjongjang opakovaně kritizuje jako provokaci a nácvik invaze do Severní Koreje. Na tiskové konferenci po setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem to oznámil americký prezident Donald Trump a zdůraznil, že USA si ale v Jižní Koreji své vojenské kapacity ponechají.

“Válečné hry jsou velmi drahé, většinu platíme my,” řekl Trump. “Za daných okolností, kdy jednáme, je tak podle mě nepatřičné manévry pořádat,” dodal s odkazem na Kimův závazek jaderného odzbrojení. Obě strany se také dohodly na vyzvednutí ostatků válečných vězňů a repatriaci těch, kteří již byli identifikováni.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme