Kněžínek chce mít jen tři odborné náměstky; ruší mezinárodní a politickou sekci

3. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) plánuje v úřadu rozsáhlé organizační změny, jejichž součástí má být i snížení počtu odborných náměstků ze čtyř na tři. Uvedl to ve středu server Česká justice. Kněžínek po přeskupení útvarů nadále nepočítá s existencí mezinárodní sekce a sekce trestní politiky, kterým v současné době šéfují náměstci Petr Jäger a Vladimír Zimmel.

Na ministerstvu nyní působí jeden politický náměstek Jeroným Tejc a čtyři náměstci odborní: vedle Jägera a Zimmela jsou to šéf justiční a legislativní sekce Michal Franěk a šéf sekce ekonomické Miroslav Zábranský. Všichni v úřadu pracovali již před červencovým nástupem Kněžínka do funkce.

Ministr podle serveru usiluje o to, aby byli od nového roku odborní náměstci pouze tři. “Z hlediska náměstků (…) podle mě přeskupení útvarů znamená, že se bude muset udělat výběrové řízení na všechny nové sekce. To znamená tři výběrová řízení na tři náměstky,” řekl České justici Kněžínek. Očekává, že se noví náměstci najdou mezi těmi stávajícími.

Ministerstvo by nově mělo mít legislativní sekci, sekci dohledu a justice, sekci provozní a právní a sekci státního tajemníka, kterým je Jan Lišák. Kněžínek plánované změny zdůvodňuje vynucenými personálními úsporami či snahou o koncentraci kontrolních funkcí.

Do sekce legislativní by měla podle České justice přejít prakticky celá dosavadní Jägerova sekce mezinárodní a ústavněprávní. V sekci dohledu a justice má kromě jiného vzniknout nový odbor elektronizace justice a také odbor správy a kontroly podřízených organizací, kam by se měli přesunout úředníci z dosavadní trestní sekce.

Sekce provozní a právní má kopírovat dosavadní sekci ekonomickou, avšak nově pod ni bude spadat odbor, který má na starosti provoz elektronických náramků pro vězně.

Mluvčí úřadu Vladimír Řepka uvedl už dříve na dotaz ČTK, že přímo na ministerstvu spravedlnosti se v rámci úspor zruší 65 míst. “Obsazená je však pouze třetina z nich, tudíž dojde ke zrušení zejména neobsazených tabulkových míst,” doplnil.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme