Kolik stojí oběd na Úřadu vlády? Takhle nízké ceny jste nečekali

22. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

To, že poslanci nebo členové vlády platí za stravování méně než běžní smrtelníci, je známá věc. I když se před třemi lety Andrej Babiš jako tehdejší ministr financí zasadil o to, aby zákonodárci platili za stravování v jídelnách více, pro Strakovu akademii, kde sídlí Úřad vlády, to neplatí. Kolik korun zaplatí členové vlády za oběd?

I když to zní neuvěřitelně, členům vlády stačí po celý pracovní týden na obědy lehce nad sto korun. Ano, správně, to, co běžní zaměstnanci zaplatí za jeden oběd, vládním představitelům postačí na pět dní. Jak je to možné?

Konečná cena pro zaměstnance je přibližně 20 korun za hlavní jídlo (bez polévky, pozn. red.). Zaměstnavatel hradí příspěvek Fondu kulturních a sociálních potřeb ve výši 20,- Kč a příspěvek zaměstnavatele ve výši 55 % z ceny oběda, tj. cca průměrně 49,- Kč ,” uvedla pro Blesk Vanesa Šandová, vedoucí tiskového odboru Strakovy akademie.

I když příspěvek na stravování, který slouží jako alternativa ke známým a často využívaným stravenkám, využívají i zaměstnanci z jiných firem, celková výše obědů pro vládní představitele je vzhledem k jejich platům na pováženou.

Obědová nabídka se skládá ze dvou druhů polévky, pěti teplých jídel (z toho jedno bezmasé) a jednoho studeného jídla,” doplnila Šandová.

Úředníci ve Strakově akademii zaplatí například za polévku 2,20. Pokud si vyberou některou z minutek, bude je to stát 22,30. Hlavní jídla jsou dokonce o dvě koruny levnější než minutky. Bezmasá a studená jídla pak vyjdou na 18,50. “Byl jsem informován, že se jedná o standardní zaměstnanecký benefit, který se řídí vyhláškou ministerstva financí a historickým rozhodnutím Úřadu vlády,” uvedl premiér Andrej Babiš pro Blesk.

Zprávy - další články

Doporučujeme