Kolika prodloužených víkendů se v roce 2019 dočkáme? Moc se netěšte

25. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Díky státním svátkům mohou zaměstnanci ušetřit dny dovolené, které si mohou šetřit například na rodinný výlet. Velmi často tomu napomáhají prodloužené víkendy. Jak to ale bude v letošním roce? Dočkají se zaměstnanci i státních svátků, které nepřipadají na víkendové dny?

Na rozdíl od školáků, kteří si mohou užívat na konci ledna pololetních prázdnin a v některých okresech už i jarních prázdnin, zaměstnanci se dočkají volna až o velikonočních svátcích.

Prodloužené volno čeká zaměstnance od 19. dubna, tedy od Velkého pátku, do 22. dubna, což je Velikonoční pondělí. Čtyři dny volna v kuse však budou v letošním roce velmi ojedinělé.

V květnu nás totiž čekají Svátek práce a Den vítězství, které slavíme 1. května a 8. května, díky nimž si odpočineme pouhý den. Oba svátky totiž připadají na středu. A jiné to nebude ani v červenci. Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a následný Den upálení mistra Jana Husa letos totiž vychází na sobotu a neděli, tj. 5. a 6. července.

Volno navíc nám nepřichystá ani Den české státnosti 28. září, který také vychází na víkendový den, konkrétně na sobotu. Vytouženého prodlouženého víkendu se tak dočkáme až 28. října s oslavou Dne vzniku samostatného československého státu, jenž připadá na pondělí.

Den boje za svobodu a demokracii, čili 17. listopad, však opět vychází na neděli. Zapeklité je to letos i s vánočními svátky. Sice znamenají tři dny volna v kuse, ale od úterý do čtvrtka. Pondělí a pátek jsou pracovní dny. Rok 2019 tak pro zaměstnance není na volné dny tolik bohatý, jako byl ten loňský.

Zprávy - další články

Doporučujeme