KOMENTÁŘ: Proč by měl jít každý na výstavu lidských těl, a proč je protest proti ní návrat do středověku

1. května 2017·Zprávy·Redakce

Výstava Body tu byla už před několika lety a na internetu i ve veřejném prostoru ji díky plakátům a reklamám nepřehlédnete. "Jít se podívat na opravdové mrtvoly" se rozhodně vyplatí.

Po zhlédnutí výstavy musím konstatovat, že je to jedinečný zážitek, který by měl získat každý. Ani několikaleté studium lidského těla na základních, a pak středních školách, vám tak názorně neukáže, jak je lidské tělo dokonalý nástroj, a jaký je vlastně zázrak, když všechno funguje přesně tak, jak má.

Po opuštění výstavních prostor budete mít dost možná neodbytný pocit, že něco tak neuvěřitelného musel někdo vymyslet, že to nemohlo vzniknout jen tak náhodou.

Proti takovému vystavování mrtvých těl se protestuje, dokonce i v Česku. Někomu to přijde neetické. Každý mrtvý si prý zaslouží být důstojně pohřben a ne, aby se na něj lidé po celém světě chodili dívat jako do cirkusu. To je samozřejmě úhel pohledu.

S takovým přístupem by ale moderní medicína nikam nedošla. Proti pitvám, díky nimž lékaři poznávali lidské tělo, se také církev kdysi stavěla, ale byly zkrátka nezbytné. Navíc lidé, kteří věnovali své tělo vědě, s něčím takovým před smrtí počítali. Dát své tělo ke vzdělávacím účelům je zřejmě největší čin. Podobně významný přínos pro lidstvo by pravděpodobně za svého života nebyli schopni vykonat.

Netvrdím, že se během procházení kolem exponátů nebudete občas cítit všelijak. Při pohledu z očí do očí jednomu z těl, ačkoliv jsem si vědoma, že ty oči asi nebyly pravé, mi lehce zamrazilo. Jinak se ale výstava nechá zvládnout a myslím, že je i pro slabší povahy.

 

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme