Komunisté by mohli podpořit prodloužení stavu nouze do 11. dubna

26. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Zleva předseda KSČM Vojtěch Filip a místopředseda Stanislav Grospič 8. června 2019 na tiskové konferenci. (Foto: ČTK)

Komunisté by mohli podpořit prodloužení nouzového stavu o 14 dní, do 11. dubna. Nesouhlasí ale se zákazem pohybu mezi okresy, větší pravomoci by měly mít kraje. V pátek ráno to na tiskové konferenci ve Sněmovně řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Po ranním jednání klubu očekává, že poslanci budou hlasovat jednotně.

Požadují zrušení zákazu cestování mezi okresy

Komunisté nepovažují za potřebné omezení cestování mezi okresy v rámci jednoho kraje, je to podle nich také zatěžující pro policii a armádu, která by se jinak mohla používat například ve zdravotnictví či v sociálních zařízeních. “Je to jedna z našich podmínek, aby vláda přislíbila, že tuhle záležitost změní,” poznamenal Filip. Zároveň ale KSČM chápe potřebu ještě udržet opatření. “Ale nemyslíme si, že je potřeba celý měsíc. Jsme srozuměni s náhradním termínem, který už i vláda uvažovala ve svém rozhodování, to znamená s 11. dubnem,” dodal.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek ráno řekl, že doufá, že Sněmovna podpoří žádost menšinové vlády ANO a ČSSD o prodloužení nouzového stavu alespoň do Velikonoc. Kabinet v pondělí schválil žádost o prodloužení o 30 dní, tedy do 27. dubna. Aktuálně nouzový stav končí s 28. březnem.

Zprávy - další články

Doporučujeme