Konec jednorázových igelitek? Řada řetězců už je neprodává ani za peníze

8. ledna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ještě do nedávna bylo běžnou praxí, že české rodiny odnášely z obchodů svůj nákup každý týden v několika nových igelitkách. To však může být brzy věcí minulosti. Po zákazu rozdávání jednorázových plastových tašek zdarma teď totiž možná nastává čas rozloučit se s nimi úplně. Řada řetězců je nyní přestala prodávat i za peníze a místo nich nabízí odolnější tašky z jiných materiálů. 

Když na konci roku 2017 přišel zákaz rozdávat igelitové tašky zákazníkům zdarma, nastala pro spoustu lidí velká změna. Mnoho z nich totiž za nové igelitky pokaždé platit odmítlo a jejich spotřeba tak klesla o miliony. Zájem o ně někde klesl až o 80 %.

Ceny za tašky si mohl každý obchodník určit sám, musely však skutečně pokrýt náklady na jejich výrobu. Právě za to, že jejich cena byla pouze symbolická, přitom padalo nejvíce pokut.

A pak přišla »revoluce«. Na jaře roku 2017 se obchodní řetězec Lidl rozhodl jednorázové igelitky zcela vyřadit ze své nabídky. Na konci téhož roku ho následovala Billa a o rok později, s příchodem roku 2019, se nyní přidává i Penny Market.

A jaký sortiment že pověstné igelitky nahradil? Řetězce vsadily hlavně na tašky, které jsou určeny k opakovanému používání, a tedy vydrží o něco víc. Billa zvažuje zavedení látkových tašek, v Lidlu dostanete i speciální termotašku. Oblíbené jsou rovněž jednorázové tašky z papíru.

Zprávy - další články

Doporučujeme