Konec pohlavků: V Srbsku se chystá zákon proti fyzickému trestání dětí

11. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

V Srbsku se chystají změny v zákonu o rodině, jimiž bude zaveden naprostý zákaz fyzického trestání a použití fyzické síly při výchově dětí. Bělehradskému listu Politika to řekl Dragan Vulević, zvláštní poradce ministra práce a sociálních věcí.

Vulević hned ale dodal, že smyslem tohoto legislativního kroku není trestání rodičů, nýbrž jejich vedení k nenásilným metodám výchovy. “Nikdo nepůjde do vězení, ani nebude zbaven rodičovských práv za pohlavek nebo plácnutí přes zadek,” ujistil poradce.

“Rodičům bude nabídnuto vzdělání o nenásilných metodách výchovy v rámci rodinného a manželského poradenství, výchovného poradenství a škol pro rodiče… Jsme si vědomi toho, že za jediný rok výsledky mít nebudeme, protože změna názorů a chování je proces, který vyžaduje čas,” uvedl Vulević.

Připomněl přitom, že už nyní platný zákon počítá s omezením nebo zbavením rodičovských práv, pokud rodič neustále uplatňuje fyzické trestání, které lze označit za týrání dětí. Smyslem novelizace zákona podle Vuleviče je, aby si rodiče byli vědomi toho, že fyzické trestání dítěte je ze zákona zakázáno a že při výchově dětí není nezbytné používat rákosku a demonstrovat zákon silnějšího.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme