Konec stravenek? Nově připravovaný zákon přinese velké změny

1. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ministerstvo financí připravuje nový zákon o daních z příjmů, který by měl upravit systém daňových výjimek. Případné seškrtávání nyní děsí hlavně provozovatele restaurací. V případě, že by se zrušily stravenky, by totiž mohli přijít údajně až o polovinu příjmů.

„Máme velkou obavu, že změnou zákona o daních z příjmů by mohlo dojít k tomu, že se zruší všechny výjimky a padnou stravenky,“řekl Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků ČR, serveru iDnes.cz.

Zástupce Asociace čeká v pondělí diskuse o stravenkách s ministryní financí. Hodlají jí předložit vlastní návrh.„Navrhujeme variantu, aby stravenky byly poskytovány pouze pro stravu, v horším případě pro potraviny. Očekáváme velkou diskusi, na jaké potraviny by se to mělo vztahovat – například na rohlík ano, na mouku ne,“uvedl Havlíček.

V neprospěch stravenek hraje například fakt, že v současnosti fungují v podstatě jako druhé platidlo a lze s nimi běžně platit i v obchodech. Odborníci se shodují, že současné stravenky proto deformují trh.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme