Koníčky kandidátů na prezidenta? Drahoš a Hilšer zpívají ve sboru, Horáček je knihomol

12. prosince 2017·Zprávy·Redakce

Do boje o prezidentskou funkci v lednu podle všeho zamíří devět kandidátů, a oproti minulým volbám samí muži. Jedná se o osobnosti různého věku i profesí, bezkonkurenčně největší politické zkušenosti má prezident Miloš Zeman. Uchazeči vědí, že výkon nejvyšší státní funkce je náročný, přesto by se jen neradi vzdávali svých koníčků a zájmů. Hned několik z nich se aktivně věnuje hudbě, oblíbený je rovněž sport, příroda nebo knihy.

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš (68), ač může budit dojem přísného vědce, je milovníkem cimrmanovského humoru, bigbítu i sborového zpěvu. Už od 70. let zpívá druhý bas v pražském komorním sboru Canticorum Iubilo, kam původně nastoupil jako hráč na zobcovou flétnu. Má ale rád i bluesrock přelomu 60. a 70. let či kapely Beatles či Rolling Stones. A jak se Drahoš svěřil v rozhovorech, rád si odpočine i na zahradě své chaty, kterou vlastnoručně postavil.

Hudba je koníčkem rovněž pro bývalého diplomata Pavla Fischera (52). Ve školních letech hrál na housle a na kytaru. Na gymnáziu působil jako houslista v Pražském studentském orchestru a jako zpěvák zpíval v Brixiho akademickém sboru a v mezinárodním pěveckém sboru World Youth Choir. Od dětství Fischer také chodil do skauta. Do dneška se cítí být hrdým členem skautského oddílu Pětka Praha.

K amatérským zpěvákům mezi prezidentskými uchazeči se řadí i lékař a pedagog Marek Hilšer (41). Zpívá v komorním sboru a pouští se rovněž do tance – má rád argentinské tango. A jakožto vůbec nejmladší adept na funkci na Hradě si může dovolit i trochu adrenalinu například v podobě horolezectví, které doplňují další sporty – fotbal a cyklistika. Ke svým dalším zájmům Hilšer řadí také včelařství, modelářství, realizuje se i jako bloger na serveru iDNES.cz.

Pro hudebníka, producenta a politika Petra Hanniga (71) je oblíbeným koníčkem spisovatelská činnost – ať už ve formě blogu nebo v podobě fejetonů na nejrůznější témata. Objevitel řady zpěváků a umělců, například Lucie Bílé či Vítězslava Vávry, vypráví o této své profesní etapě v knize Jak jsem objevoval hvězdy (2000). Hannig, jehož vášní je vážná hudba, rád také cestuje nebo pobývá v přírodě.

Nestorem, alespoň co se týká věku, je manažer a bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (74). Ten je celoživotním sportovcem. Dříve hrál první volejbalovou ligu, jezdil mistrovství republiky v rallye a sportem relaxuje i dnes. Rád vyrazí na kolo nebo vezme do ruky tenisovou raketu. Ve 43 letech se Kulhánek rozhodl otestovat, zda “dá” maraton. Zadařilo se mu, zkusil to pak ještě několikrát, ale jak přiznal, byla to víc zkouška vůle než touha po výsledku.

S Kulhánkem by si mohl dobře zasportovat rázný a občas prostořeký expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek (61). Ten se rovněž účastnil různých rallye, ať už za volantem soutěžního vozu při amatérských závodech, nebo jako spolujezdec-navigátor například na Pražském rallyesprintu (několikrát jej i vyhrál). Topolánek má dlouhodobě v oblibě tenis, golf nebo lyžování. S rodinou rád tráví čas například v apartmánu ve Špindlerově Mlýně.

K aktivním sportovcům se mezi kandidáty řadí rovněž prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (56), který je tradičním účastníkem Jizerské padesátky. Na úrovni národní ligy hrál šachy za někdejší Lokomotivu Kolín. Je držitelem zbrojního průkazu a ve volném čase se věnuje i myslivosti a rybaření.

Role největšího “knihomola” připadá zřejmě podnikateli a textaři Michalu Horáčkovi (65). Jak přiznal v rozhovorech, knihy miluje a má jich asi 10.000. Několik publikací sám i napsal, patří mezi ně například bestseller o dění v roce 1989 s názvem Jak pukaly ledy (1990 a 2007), sbírka villonských balad Český kalendář (2012) či publikace o dostihovém sportu, o koních a sázení (Království za koně).

Také současná hlava státu Miloš Zeman (73), muž proslulý svými bonmoty, má knihy jako celoživotní zálibu. Považuje se za bibliofila, zajímá ho především historie a životopisy. Jako velký sportovec se nikdy neprezentoval, preferoval vždy procházky a “objímání” stromů. Klidu si prezident užívá zejména ve svém bytě v části tvrze v Novém Veselí na Vysočině. Rád se zde projede na elektrokole, tradicí se již staly mediálně vděčné projížďky na gumovém člunu na místním rybníku.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme