Koronavirus dorazil do ČR. První případy jsou v Praze a Ústí nad Labem

1. března 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Na Letišti Karlovy Vary si 14. února 2020 záchranáři, hygienici a zástupci Karlovarského kraje ověřovali postup pro případ, že by sem přicestoval člověk s podezřením na nákazu novým typem koronaviru. Cestující s podezřením na nákazu by zůstal ve speciální místnosti na letišti do příjezdu sanitky záchranné služby vybavené ochrannými pomůckami. Záchranář Lukáš Kos předvádí vybavení sanitky.

Česká republika má první tři potvrzené případy nákazy způsobené novým typem koronaviru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) novinářům řekl, že dva lidé s pozitivními testy jsou v pražské Nemocnici Na Bulovce, třetí je v Masarykově nemocnice Ústí nad Labem. V Praze i Ústí leží muži české národnosti, druhý případ v hlavním městě se týká americké studentky. Všichni do ČR v poslední době přicestovali z Itálie.

Testy na koronavirus byly pozitivní ve třech ze 13 případů. Výsledky přezkoumá laboratoř v Berlíně, řekl novinářům Vojtěch. V Praze je hospitalizován Čech, ročník 1952, který byl na konferenci na univerzitě v italském Udine, a Američanka narozená v roce 1999, která studuje v Miláně. V Česku je podle ministra s kamarádkou z Ekvádoru, která vykazuje symptomy, ale její test byl negativní. Muž ročník 1976 hospitalizovaný v Ústí byl s rodinou v Itálii. Rodina je nyní v karanténě.

Zprávy - další články

Doporučujeme