Kosmické aktivity je nutné přiblížit veřejnosti, tvrdí Dan Ťok

13. listopadu 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Veřejnosti je nutné vysvětlit, že kosmické aktivity ovlivňují životy lidí už dnes a v budoucnu budou ještě více. Řekl to ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) na konferenci k desátému výročí členství České republiky v Evropské kosmické agentuře (ESA). Účast na programech agentury podle něj pomohla českému kosmickému sektoru výrazně se posunout kupředu.

“Kosmické technologie nejsou něčím, s čím si hrají vědci, že někde ve Francouzské Guyaně vysílají satelity a pak si hrají s výsledky. Jsou to technologie, které víc a víc ovlivňují náš každodenní život. Pomáhají v průmyslu, navigaci, dopravě či zemědělství,” řekl novinářům Ťok s tím, že data získávaná z vesmíru se využívají například i v boji se suchem nebo v předvídání živelných katastrof.

Českému průmyslu podle ministra členství v ESA pomáhá, neboť se mohou do programů agentury zapojit zejména menší a střední tuzemské podniky. “Jsem velmi rád, že patříme do tohoto významného evropského klubu a společně s ostatními státy poznáváme, jak kosmické aktivity a technologie mohou pomoci v každodenním životě,” doplnil.

ČR v současnosti přispívá do programů ESA 46,3 milionu eur (zhruba 1,2 miliardy korun) ročně. Ťok by byl rád, kdyby v budoucnu byl příspěvek minimálně na stejné úrovni, preferoval by ale vyšší. Záležet podle něj bude také na návrhu dalšího vývoje ESA, který by měl být představen příští rok v listopadu na ministerské konferenci v rámci ESA.

“Velmi zajímavým impulsem pro mě také je, že i Evropská komise ve svém návrhu rozpočtu téměř zdvojnásobuje příspěvek do ESA,” řekl. Generální ředitel ESA Johann-Dietrich Wörner uvedl, že jedna koruna investovaná do ESA se do ekonomiky země vrátí šestinásobně.

Náměstek ministra školství Pavel Doleček na konferenci řekl, že si resort nechal udělat analýzu členství ČR v ESA. “Z dat vyplývá, že zejména ve výzkumné části během deseti let neobvykle vzrostla nejen publikační aktivita, ale právě zapojení firem, studentů, akademických pracovníků, akademické i průmyslové sféry,” řekl.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme