Kostely bez křížů v letácích Lidlu naštvaly i Duku. Je to nekulturní akt, napsal v DOPISE velvyslanci

3. září 2017·Zprávy·Redakce

Vymazání křížů v letácích Lidlu označil Duka za nekulturní akt. Reprofoto Twitter

Kardinál Dominik Duka odsoudil krok diskontu Lidl, který ve svých reklamních letácích na "řecký týden" vyretušoval kříže z kopulí ortodoxních chrámů na řeckém ostrově Santorini. Duka to napsal v dopise řeckému velvyslanci v ČR. Podle Duky jde o bezprecedentní a nekulturní akt. Lidl uvedl, že šlo o zachování náboženské a politické neutrality.

“Zatím jde ‘jen’ o falšování fotografií, ale jsou zde obavy, že zakrátko může odejít k odstraňování skutečných křížů i z kostelů. Naše evropská civilizace je tvořena několika kořeny, řecká demokracie a filozofie je jedním z těch nejdůležitějších. Jejich neznalost, ignorování a potlačování jejich vnějšího výrazu svědčí o prioritách, které mají někteří obchodníci,” uvedl Duka v dopise.

Velvyslanci napsal, aby dopis přijal jako výraz podpory Řecku a také jako výraz odporu před falšováním dějin a útokem na kulturní dědictví celého lidstva.

Již předtím se ke kroku Lidlu vyjádřil také ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). “Je na zvážení, aby lidé sami zvážili, zda takovouto kampaň na řecký týden podporovat tím, že tam přijdou v týdnu nakupovat,” řekl Radiožurnálu.

Lidl v pátečním prohlášení uvedl, že cílem firmy rozhodně nebylo kohokoliv urazit a omluvil se, pokud se tak stalo. “V tomto případě se jednalo o výrobek prodávaný na mnoha evropských trzích současně v rámci tematické akce řecký týden. Design obalu proto nebyl navržen v České republice, ale byl vytvořen mezinárodním týmem,” uvedla mluvčí Zuzana Holá.

Součástí obchodní politiky Lidlu jako mezinárodní obchodní společnosti je podle ní zachování náboženské a politické neutrality. Do budoucna aktuální zkušenost firma při tvorbě dalších návrhů obalů bude brát v potaz.

Vaše Excelence, 

            dovolte mi, abych se připojil k těm, kdo vyjadřují Vaší zemi sympatie v souvislosti s akcí obchodního řetězce Lidl, který na svých letácích z údajných důvodů náboženské různorodosti a politické korektnosti odstranil kříže nad známými kostely na řeckém ostrově Santorini.

            Považuji něco podobného za bezprecedentní a nekulturní akt. Přestože se představitelé tohoto obchodního řetězce po vyjádření odporu tisíců lidí v celé Evropě omluvili, nezbavím se hořké chuti z toho, v jakém světě žijeme.

            Vím, že zvláště ve Vaší zemi, kde naprostá většina obyvatel jsou praktikujícími ortodoxními křesťany, je něco podobného nekulturním a barbarským činem. Zatím jde „jen“ o falšování fotografií, ale jsou zde obavy, že zakrátko může odejít k odstraňování skutečných křížů i z kostelů. Naše evropská civilizace je tvořena několika kořeny, řecká demokracie a filozofie je jedním z těch nejdůležitějších. Jejich neznalost, ignorování a potlačování jejich vnějšího výrazu svědčí o prioritách, které mají někteří obchodníci.

            Prosím proto, abyste přijal těchto pár řádků jako výraz podpory Vaší krásné zemi a také jako výraz odporu před falšováním dějin a útokem na kulturní dědictví celého lidstva.

 

Srdečně zdraví a žehná,
Dominik kardinál Duka OP
arcibiskup pražský, primas český a předseda ČBK

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme