Kožní problémy či odřeniny pomůže v budoucnu léčit pistole s nanovlákny

12. září 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Kožní nebo kosmetické problémy může v budoucnu pomoci léčit speciální pistole s hojivými nanovlákny. Na mezinárodním technologickém festivalu Future Port Prague 2019 ve středu její prototyp představili ve světové premiéře vývojáři z firmy Pardam. Nanopistole nazvaná Fiber Flow vznikla ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci. Člověk bude mít v budoucnu doma aplikátor a používat ho na poraněnou kůži, odřeniny, sluneční spáleniny nebo atopický ekzém, řekl ČTK generální ředitel firmy Pardam Jan Buk.

“Na drobná poranění si budete moct aplikovat nanovlákennou vrstvu, která ránu zakryje, dopraví do ní hojivé aktivní látky a víceméně pomůže k rychlejšímu hojení,” uvedl Buk. Cílem vývojářů bylo přiblížit výrobu nanovláken běžným lidem. Nanopistole se při aplikaci krátce podrží před lidskou kůží a do několika vteřin na ni navrství lehkou bílou hmotu připomínající pavučinu.

“Je to vyrobeno z polymeru, který má sám o sobě antiseptické vlastnosti a podporuje hojení a zabraňuje množení bakterií,” vysvětlil Buk. Do polymerního roztoku, z něhož se nanovlákno vyrábí, se dá podle něj přimíchat například i propolis nebo omega 3 kyseliny a řada léčebných látek.

Nanopistole vznikla na liberecké technice v bakalářské práci a firma se nápadu po letech ujala. Na festivalu dnes představila prototyp, výrobek chce ale zmenšit do podoby aplikátoru. Buk si myslí, že uvedení do praxe nebude trvat více než dva roky. “Záleží na penězích a jestli budeme mít dostatečné kapacity se tomu věnovat,” dodal.

Firma sídlí v Roudnici nad Labem a před deseti lety vznikla jako start-up. Věnuje se vývoji a výrobě nanovlákenných materiálů. Na nanopistoli vlastní liberecká Technická univerzita užitné vzory.

Dvoudenní přehlídka technologií budoucnosti – Future Port Prague 2019 se koná na holešovickém výstavišti a ve středu končí.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme