Krásný přírůstek! V brněnské zoo se narodila dvě mláďata lva konžského

31. prosince 2017·Zprávy·Redakce

V brněnské zoo se v noci narodila dvě mláďata lva konžského. FOTO: Zoo Brno

V brněnské zoologické zahradě se v noci na sobotu narodila samici lva konžského Kivu dvě mláďata. Vzhledem k tomu, že jde o její první mláďata v životě, zatím se o ně učí pečovat a není jisté, zda lvíčata přežijí, uvedl v tiskové zprávě mluvčí zoo Michal Vaňáč. Ošetřovatelé nechají plně na matce, aby se naučila starat o potomky a osvojila si mateřské instinkty. Lvi jsou v brněnské zoo teprve od letošního července.

“Pro nás je nesmírně cenné už to, že víme, že se samice Kivu a samec Lolek úspěšně pářili a že mohou mít mláďata. První odchovy jsou nesmírně těžké a není možné odhadnout, jak dopadnou,” vysvětlil Vaňáč. Kivu se narodila v říjnu 2012 v Lisabonu, do Brna se přesunula z Ústí nad Labem. Lolek je starý 2,5 roku a do Brna jej přivezli z Gdaňsku.

Lidé mohli lvy v Brně po 14 letech vidět poprvé v srpnu, kdy se otevřela expozice na 5000 metrech čtverečních v sousedství Africké vesnice.

Lvi konžští obývají jihozápad Afriky, kde se přizpůsobili extrémním podmínkám pouští Kalahari a Namib. Poslední brněnský lev před jejich příchodem, samec Bali, odešel do Zoo Les Sables dˊOlonne ve Francii v roce 2003. Důvodem byly nevyhovující podmínky pro chov těchto šelem. Brněnská zoo chovala lvy nepřetržitě od roku 1953 a například v letech 1962 až 1972 odchovala 11 lvíčat.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme