Krásný unikát: Na Galapágách byl zahlédnut vzácný zcela bílý tučňák

28. listopadu 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Foto: galapagos.gob.ec

Na Galapágách byl zahlédnut exemplář tučňáka se zcela bílým opeřením, který je v přírodě naprosto ojedinělý. Výskyt vzácného ptáka potvrdil ve čtvrtek Národní park Galapágy, píše agentura AFP. Národní park spolupracuje s nadací Charlese Darwina na ochraně populace tučňáka galapážského, který se vyskytuje pouze na tomto odlehlém souostroví v Tichomořském oceánu.

Podle národního parku může být tučňákovo zcela bílé opeření způsobeno genetickou vadou, která je známa pod názvem leucismus. “Leucismus způsobuje částečnou ztrátu zabarvení peří či srsti zvířat, ale barva očí zůstává na rozdíl od jednotlivců, již trpí albinismem, normální,” uvedl národní park. Zvířata, která trpí leucismem, lépe snášejí svit slunce než albinotičtí jedinci.

Případy albinismu či leucismu byly na Galapážských ostrovech zaznamenány také u žraloků, ještěrek, langust či pěnkav, v případě tučňáků je to ale poprvé, uvádí národní park.

Foto: galapagos.gob.ec

Souostroví proslavil Darwin

Na souostroví, které svým výzkumem proslavil britský přírodovědec Charles Darwin, žije až 2000 kusů tučňáka galapážského, což je nejvíce od roku 2006. Jedná se o jediný druh tučňáka žijícího poblíž rovníku a vyskytujícího se i na severní polokouli. Od ostatních tučňáků se liší také malou velikosti. Dorůstá do výšky pouhých 35 centimetrů, zatímco největší druhy tučňáků měří i kolem 120 centimetrů.

Vzhledem k omezenému prostoru výskytu a málo početné populaci je tucňák galapážský považován za ohrožený druh. Podle posledního sčítání z října letošního roku se populace rozrostla za poslední rok o třetinu.

Zprávy - další články

Doporučujeme