Kreml »si namlouvá« Bělorusko: Pro rovnoprávné sjednocení je však jen 18 % Rusů

2. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Bezmála polovina Rusů, 48 procent, se domnívá, že Rusko a Bělorusko by se neměly spojit do jednoho státu. Pro rovnoprávné sjednocení se v průzkumu státní agentury VCIOM vyslovilo 18 procent dotázaných, pro začlenění Běloruska do Ruské federace jako jednoho či více subjektů 17 procent, napsal dnes deník Kommersant na svém webu. Zbývající dotázaní se nevyjádřili.

Více než polovina Rusů v průzkumu připustila, že od sociologů se vůbec poprvé dozvěděla, že už existuje společný svazový stát, který Rusko a Bělorusko už před lety formálně vytvořily. Dvě pětiny uvedly, že už cosi zaslechli, ale nic bližšího netuší. Dobrými znalostmi o svazovém státu se pochlubila desetina dotázaných.

Nynější rusko-běloruské vztahy označilo za přátelské 37 procent Rusů, 30 procent je považuje za normální, čtvrtina je pokládá za chladné, napjaté či přímo nepřátelské.

Ruské vedení v poslední době stále silněji projevuje zájem o těsnější sblížení s Běloruskem, s nímž ho spojuje smlouva o takzvaném svazovém státu, politickém útvaru, který obě země před 20 lety formálně vytvořily. V pozadí je údajně zájem zajistit Vladimiru Putinovi další prezidentský mandát po vypršení toho nynějšího v roce 2024, kdy už na úřad ruského prezidenta nebude moci kandidovat.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který své zemi vládne už čtvrt století, ruské námluvy letos v lednu označil za “geopolitické úklady” motivované snahou Kremlu zmocnit se běloruského souseda.

Vojenské spojenectví s Ruskem ale nezpochybňuje a prohloubení hospodářské integrace se nebrání. “Bělorusové chtějí dnes být spolu s Ruskem, ale žít ve vlastním bytu. Co je na tom špatného?” prohlásil Lukašenko na tiskové konferenci, na níž oznámil, že se bude ucházet o další znovuzvolení.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme