Které potraviny jsou podle vědců nejnávykovější? Některé vás možná překvapí

11. prosince 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Není žádnou novinkou, že se na některých potravinách může stát člověk snadno závislým. Abychom si na ně mohli dát pozor, musíme ale nejdříve vědět, které to jsou. Vědci se tématu podívali na zoubek a sestavili seznam těch jídel, která jsou pro člověka nejnávykovější. Znáte je všechna?

Vědci z University of Michigan zveřejnili zajímavou studii. Zkoumali totiž, jak je které jídlo pro člověka návykové. K dispozici měli 518 dobrovolníků, kterým postupně naservírovali 35 různých jídel – ať už průmyslově zpracovaných, nebo nikoli.

Dobrovolníci pak dostali za úkol ohodnotit, jak návyková jim jednotlivá jídla přišla. Jídla, která je nechávala zcela chladnými oznámkovali jedničkou, zatímco sedmička byla vyhrazena extrémně návykovým potravinám. Nakonec se ukázalo, že závislost na jídle skutečně existuje. 92 % respondentů totiž potvrdilo, že některé z jídel jim způsobilo problémy.

Zřejmě vás nepřekvapí, že nejhůře dopadla jídla průmyslově zpracovaná, která obsahovala tuk, cukr nebo dokonce oboje. Přesto se na seznam teď nejhorších potravin dostaly i některé překvapivé položky, jako třeba steak nebo sýr.

Kompletní seznam nejnávykovějších jídel podle vědců:

(skóre od 1 do 7 za každým jídlem ukazuje míru jeho návykovosti)

  1. pizza (4.01)
  2. čokoláda (3.73)
  3. brambůrky (3.73)
  4. sušenky (3.71)
  5. zmrzlina (3.68)
  6. hranolky (3.60)
  7. cheeseburgery (3.51)
  8. soda (nedietní) (3.29)
  9. dorty a koláče (3.26)
  10. sýr (3.22)
  11. slanina (3.03)
  12. smažené kuře (2.97)
  13. rohlíky (2.73)
  14. popkorn s máslem (2.64)
  15. snídaňové cereálie (2.59)
  16. gumové bonbony (2.57)
  17. steaky (2.54)
  18. muffiny (2.50)

Zprávy - další články

Doporučujeme