Kuřáci budou mít na olympiádě smůlu! Hry v Tokiu budou nekuřácké

28. února 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Olympijské a paralympijské hry v Tokiu v příštím roce budou nekuřácké. Japonští organizátoři dnes oznámili, že na všech sportovištích a v jejich blízkém okolí budou zakázány nejen klasické tabákové výrobky, ale i elektronické cigarety.

Na předchozích letních hrách v Riu de Janeiro a Londýně byly v olympijských areálech kuřácké zóny, ale v Japonsku čekají kuřáky těžké časy.

Na základě rozvoje zákonů a předpisů a pokynů Mezinárodního olympijského výboru se Tokio 2020 rozhodlo přijmout přísnější nekuřáckou politiku, aby chránilo zdraví a bezpečnost sportovců, diváků a funkcionářů,” uvedli pořadatelé v prohlášení. “Naším cílem je zanechat jako dědictví lepší veřejné zdraví v celé zemi.”

Japonsko zatím na rozdíl od jiných států nevede s kouřením příliš intenzivní boj a s odhadovanými 20 miliony kuřáků patří k největším tabákovým trhům na světě. V restauracích a barech není kouření plošně zakázáno, televize mohou vysílat reklamy na tabákové výrobky, které jsou v Tokiu podle agentury AP levnější ve srovnání s jinými velkoměsty. Krabičky neobsahují varování o zdravotních rizicích kouření.

Loni přijal japonský parlament protikuřácký zákon, který byl však mírnější než původně navrhovaná verze. Zpřísněn má být v příštím roce, kdy by mělo zůstat 80 procent restaurací v zemi nekuřáckých.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme