Kvůli suchu jsou v půli prázdnin splavné jen části velkých řek

2. srpna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Vodáci na Otavě, ilustrační foto. ČTK

Sucho pokročilo a v Česku jsou v polovině prázdnin splavné jen některé úseky větších řek. I tam ale musí vodáci počítat s mělčinami. Menší řeky jako Úhlava, Mže, Bílina, Radbuza nebo Moravice jsou nesjízdné. ČTK to sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Podle něj není dobrá situace ani na Slovensku. Sucho tam sice není tak výrazné jako v Česku, přesto lze plout jen po Váhu, Dunajci či Hronu a dolním toku Popradu.

V uplynulých dnech Česko sice zasáhly lokální srážky, na stavech vody se ale projevily jen krátkodobě. Například průtok Vltavy, která je mezi vodáky oblíbená, závisí pod Vyšším Brodem i na elektrárně Lipno II, podle Jančara je zatím ale velmi dobrý.

Na jihu Čech je ještě splavná Otava, a to od Sušice, i když pod některými jezy se objevují mělčiny. Lužnice má málo vody hlavně pod Táborem, od Suchdola lze řeku zatím splouvat a mezi Veselím a Planou nad Lužnicí udržují vodu jezy.

Na Sázavu se mohou vodáci vydat od Ledče do Týnce nad Sázavou, v některých místech je však vody opravdu málo, upozornil Jančar. Berounku mohou lidé zatím ještě sjíždět z Plzně.

Jizera je splavná od středního toku a Labe od Jaroměře. “Pod posledním labským jezem na Střekově voda proudí a teče až do Míšně, což je výlet tak akorát na týden,” uvedl Jančar. Na Ohři lze podle něj plout jen mezi Tršnicemi a Karlovými Vary, pod kterými je už téměř suché kamenité koryto. Vodu má pak Ohře až pod Nechranicemi. Všechny Orlice zatím zůstávají splavné.

Nedostatek vody trápí i moravské řeky, a jejich průtoky tak nejsou nijak vysoké. Splavné jsou dolní toky Opavy a Odry nebo Ostravice v Ostravě. Moravu lze sjíždět až od soutoku s Desnou a Dyje klesla pod Znojmem na vodácké minimum. Vody v Bečvě po deštích sice přibylo, pokud ale v Beskydech znovu nezaprší, zřejmě opět klesne k víkendu na nesjízdný stav, uvedl Jančar.

Podle meteorologů se v minulém týdnu půdní sucho kvůli trvajícímu horku a vyššímu výparu z půdy a řek rozšířilo na 75 procent území ČR a podzemní vody zůstaly ze dvou třetin ve stavu mimořádného sucha. Vodohospodáři kvůli úbytku vody v tocích tak začali regulovat čerpání z řek a potoků.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme