Kyborg Harbisson představil v Praze implantát na vnímání času

12. září 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

První úředně uznaný kyborg Neil Harbisson vystoupil 11. září 2019 v Praze na mezinárodním technologickém festivalu Future Port Prague 2019. Harbisson má do hlavy zabudovanou anténu se senzorem, která umí převádět barvy na vibrace. V Praze se představil s další novinkou – implantátem podobným vlasové čelence na vnímání času. Nositel díky němu cítí veškerý průchod času dvacet čtyři hodin denně a sedm dní v týdnu.—British cyborg Neil Harbisson speaks during the Future Port Prague 2019 international technology festival to present international visionaries and technologies, in Prague, Czech Republic, on September 11, 2019. (CTK Photo/Katerina Sulova)

První světově uznávaný kyborg Brit Neil Harbisson ve středu na mezinárodním festivalu Future Port Prague 2019 poprvé na veřejnosti představil nový prototyp vnějšího smyslového orgánu pro vnímání času. Páska zvaná Time Sense se podobá vlasové čelence a nositel by díky ní mohl na hlavě cítit, jak jím čas 24 hodin denně prochází. Lidé mají řadu smyslů, ale nemají orgán, kterým by vnímali čas, řekl dnes publiku v zaplněné hlavní přednáškové hale. Harbisson se do Prahy vrátil po dvou letech.

Za kyborgy se označují lidé, kteří si nechali nějakou technologii zabudovat přímo do těla tak, že změnila jejich vnímání okolního světa. Harbisson si před 15 lety, v 21 letech, nechal do lebky zabudovat anténu. Je zřetelně vidět na jeho hlavě. Umožňuje mu vnímat barvu jako zvuk, díky tomu je vnímá jako tóny.

Čelenka, která má umožnit vnímat i čas, je zatím prototypem, tudíž implantát zatím v těle zabudovaný nemá. Podle Harbissona pociťují různí živočichové čas v různých délkách a souvislostech, nositel přístroje by tak mohl čas sledovat a potenciálně ho i kontrolovat.

Harbisson se narodil jako šeroslepý. Díky svému vztahu k umění ale obor vystudoval na Institutu Alexandra Satorrase ve španělském Mataró. Zabudování technologií do těla podstupují lidé na vlastní riziko. Harbissonovi to několik nemocnic odmítlo, nakonec mu ji provedli lékaři anonymně v jednom ze zdravotnických zařízení.

Harbisson chce svými přednáškami přiblížit veřejnosti svět tak, jak ho vnímá. Nahrál například audioskladby, ve kterých překládal barvy v obličeji světoznámých celebrit. Před šesti lety ho britský deník The Guardian zařadil mezi deset nejkontroverznějších umělců světa.

Anténu vnímá jako součást svého těla, takže ji nesundává, ani když spí. Připojuje se přes bluetooth i k internetu, díky čemuž může přijímat barvy ostatních lidí. Harbisson se také staví za práva kyborgů, založil proto neziskovou organizaci Thy Cyborg Foundation. Sám zastává umělecký směr kyborgismus, který podporuje lidi stát se kyborgy.

Dvoudenní Future Port Prague je největší futuristický festival ve střední Evropě, ve čtvrtek končí. Setkali se na něm stovky inovativních firem a desítky řečníků z celého světa. Velkému zájmu se těšila například přednáška autorky světově populárního podcastu Future of Sex Brian Spearsové.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme